DFV: Konsert med Bjørgeengen/Zach/Cogburn

Kjell Bjørgeengen er ikke bare berømt for videokunsten sin. Han har også en utrolig teft når det gjelder å finne musikalske samarbeidspartnere. Nå jobber han live med to perkusjonister: Ingar Zach og amerikanske Chris Cogburn blir med og gjester Dans for voksne i Oslo i sommervarmen.

Ingar Zach er nok kjent for mange i Oslo fra før. Han er en av dem som sørget for å få fri improvisert musikk til å ta av i Norge for femten år siden, som spilte over alt, med alle, ga ut plater og fikk ting til å skje, og som nå har emigrert til Spania og jobber internasjonalt med å slå på en gran cassa.

Chris Cogburn har spilt med Ingar Zach før, men aldri her til lands. Han har en merittliste som inkluderer samarbeid med John Butcher, Joe McPhee, Pauline Oliveros, Marilyn Crispell, Joëlle Léandre, Jim Denley, Andrea Neumann, Bhob Rainey, Jeph Jerman som spilte her i januar, og på toppen av det hele avant-rock-outsider Jandek. For tiden undersøker han grensene mellom elektroniske og akustiske lyder og deres ulike klangkvaliteter. I tillegg til å spille perkusjon, arrangerer han No Idea Festival i Austin, Texas, der han bor, med topp line-up fjorten år på rad!

Kjell Bjørgeengen, altså: har lenge vært regnet som en av landets fremste videokunstnere, med et utall utstillinger i inn- og utland. Han startet som fotograf på slutten av 1960-tallet. I 1982 reiste han til New York, og på The Experimental Television Center ble han kjent med nye teknikker for bearbeiding av videobilde som brøt med tradisjonell tv- og videoteknologi. I dag bruker han bl.a. synthesizermoduler beregnet på lyd og mikrofoninput fra medspillerne til å forme videobildet helt fra scratch, uten noe forhåndsinnspilt billedmateriale.

Video her:

Cogburn

Zach

Bjørgeengen

Foto: John Wiese

Legg til ekstern kalender…