Morgenbladetfilmen: ‘El Mar La Mar’ med panelsamtale

Dokumentarfilmen ‘El mar la mar’ av J.P. Sniadecki og Joshua Bonnetta gir en inngående fornemmelse av erfaringene til migranter og personer som jobber eller bor i nærheten av grensen. Dokumentaren vises for første gang i Norge og ekslusivt på Kunstnernes Hus Kino.

Etter filmen blir det en panelsamtale:
Donald Trump har kalt det ‘en livsfarlig krigssone’. Hva slags sted er grensen mellom Mexico og USA? Hvem er det som oppsøker området? Og hvorfor? Hva er den historiske bakgrunnen for dagens migrasjon? Hva innebærer Trumps foreslåtte utviding av gjerdet?
I panelet: Forfatter Morten Strøksnes (Tequiladagbøkene), migrasjonsforsker Mariel Aguilar Støen, og filmkritiker Ulrik Eriksen (ordstyrer).

Om filmen:
‘Det er en skrekkelig stillhet’, forteller et av vitnene som har gått alene gjennom ørkenen for å komme til Statene. ‘Alt du kan høre er den dempete og hule lyden av trinnene dine’. I den antropologiske dokumentaren El mar la mar har filmskaperne J.P. Sniadecki og Joshua Bonnetta intervjuet emigranter og mennesker som bor og jobber i grenseområdene mellom USA og Mexico. Om kampen for å overleve. Om kulden i ørkenen. Om kampen for å finne vann. For å unngå grensevakter. Og om et gedigent monster som lever der ute i ødemarken et sted. Lyd, stemmer og 16mm-opptak fra området danner et tilsynelatende usammenhengende lappeteppe, men gir til slutt en forbløffende følelse av stedet, skjebnene og menneskene som lever i det Donald Trump har kalt ‘en livsfarlig krigssone’.

‘Though their project started more than a year before the American electorate was lured by the promise of a “great, great wall” on its southern border, the result is a nature-documentary-cum-film-poem that also works as a sarcastic riposte to the new president’s grand plan.’ PO 15.2.2017 The Guardian

Legg til ekstern kalender…