Gayclubbing / Skeivt Uteliv

Velkommen til utstillingen Skeivt Uteliv på Historisk museum i Oslo fra 22. juni til 27. august 2017!

På åpningen 22. juni blir det smektende musikk fra DJ Bright Eye aka Fethawit Hakin, voguing med dansekompaniet Meraki, og Bjarte Hjelmeland åpner utstillingen! Bar fra Nordic Black Theater & Cafeteatret.

Kom som DU er og opplev en storslått samling av bilder, videoer, historier og effekter som dokumenterer og formidler hvilken rolle “utelivet,” kulturen og livet knyttet til barer, klubber og andre treffsteder, har spilt for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge i perioden 1950 – 2017.

De som har levd denne historien er med på å forme utstillingen gjennom foto, video, gjenstander, dokumenter og livshistorier. Fem kunstnere er invitert med for å tolke tidsånden i «sin» epoke gjennom foto, video, trykk og tegninger.

KUNSTNERNE Fin Serck-Hanssen (foto), Inge Ås (trykk), Jenny Marie Hviding Schjerven (video), Eirik Lyster (tegning/skulptur) og Paulina Tamara (foto) er invitert til å vise sin historie og tolkning av skeivt uteliv.

KURATORENE har gravd i Skeivt arkiv i Bergen flere ganger det siste halvåret. I tidsskrifter fra begynnelsen av 70-tallet, mapper og arkivbokser har vi funnet bilder, gamle videokassetter, historier og fakta om det mangfoldige skeive utelivet i Norge. I tillegg har vi møtt mange privatpersoner, aktivister, DJs og profesjonelle utelivsaktører som raust har delt sine historier og lånt ut skeive relikvier, alt fra fra plakater, platecover, bilder og effekter.

Selv om uteliv kan oppfattes som ”bare gøy,» reflekterer det også et samfunnspolitisk handlingsrom. Utstillingen vil undersøke hvordan utestedene har skapt muligheter for livsutfoldelse og identitetsdannelse, men vil også se på hvordan de har skapt rom som både åpner og begrenser: Hvordan har utelivet vært kjønnet? Hvem har i praksis hatt tilgang til og følt seg hjemme på de ulike stedene?

Utstillingen Skeivt uteliv er arrangert av Skeivt arkiv Universitetet i Bergen i samarbeid med Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og kuratert av Henriette Stendal og Vibeke Hermanrud fra Kunstplass, et visningssted for samtidskunst.

Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler vår felles skeive historie.

GRATIS inngang under Oslo Pride 23.06 – 02.07.
Utstillingen varer helt til 27.08.2017.
Åpningstider: Tirsdag – søndag 10.00-17.00
OMVISNING kl. 15.00 hver dag under pride.

Hold deg OPPDATERT på https://www.facebook.com/skeivtuteliv om nye historier, arrangementet i utstillingsrommet som kvinnekafé, quiz med Quizmistress Martine Hammervold-Austinat, omvisninger, og mye mer.

OM KUNSTNERNE
Kunstnerne skaper en dialog mellom arkivmaterialet, stedene og de forskjellige epokene, og på denne måten forteller de indirekte om grunnleggende endringsprosesser som angår vårt og samfunnets forhold til kropp, seksualitet og kjønn i det moderne Norge.

- Fin Serck-Hanssen (1958) er en anerkjent fotograf som for første gang viser en unik fotoserie fra den siste kvelden på utestedet BC i 1983.

- Inge Ås (1953) er både aktivist og kunstner. På 1970 tallet drev hun det lesbiske trykkeriet SFINXA. I denne utstillingen viser hun bådesilketrykk og tegneserien Les belotte fra den tiden.

- Eirik Lyster (1985) har laget flere tegninger til utstillingen inspirert av popkultur, identitet, død og personlig ikonografi.

- Paulina Tamara Cid (1986) er en nyutdannet konseptuell fotograf med øye for både den rosa elefanten
i rommet og skeive subkulturer og lar seg inspirere av Duchamps ”Fontene” (1917).

- Jenny Marie Hviding Schjerven (1988) er en video- og fotokunstner som setter spørsmålstegn
ved og utfordrer verden rundt seg gjennom politisk og sosial praksis. Hun har redigert sammen den store videoen med arkivklipp og egne video.

Legg til ekstern kalender…