Classic Album Sundays presenterer Pink Floyd - The Dark Side of the Moon m/François K (4.1 Surround!)

[Bilde]

Vi gjør endelig klar for en av de store klassikerne i vår lytteklubbs lydvennlige vugge LaboratorietKulturhuset, Pink Floyds The Dark Side of the Moon. Platen var bandets første til å toppe amerikanske Billboard Top 200 og lå utrolig nok på listen i hele 741 uker mellom 1973 og 1988. Alan Parsons’ mye omtalte kvadrofoniske surroundversjon, mikset like etter den originale stereomiksen på oppdrag av plateselskapet EMI, men den gang ikke endelig godkjent av bandet, og derfor ikke sluppet offisielt for publikum før nylig.

Vi kaster oss rundt i en forventningens lykkelige kolbøtte sammen med våre trofaste molekylister fra Duet Audio og installerer et audiofilt lydanlegg utenom det vanlige, lener oss tilbake og hører hele albumet fra begynnelse til slutt etter en prat med kveldens spesielt inviterte gjestepresentør.

Som på våre to foregående surroundlyttekvelder, der Miles DavisBitches Brew’ og Steely Dans Gaucho sto for hovedretten, får vi besøk av den legendariske produsenten og dj’en François Kevorkian fra sin base i New York for å diskutere musikken og produksjonen.

FRANÇOIS K
Armenskfødte François Kevorkian kom til NYC fra Sørvest-Frankrike omtrent samtidig med utgivelsen av kveldens album. Han kom for å utvikle seg som trommeslager, men gjorde seg snart bemerket som en uvanlig begavet lydskruer, først som dj på klubber som Studio 54, Paradise Garage og på David Mancusos sagnomsuste privatfester kjent som The Loft, og senere som produsent, remikser eller tekniker for artister som Kraftwerk, King Crimson, Eurythmics, Pet Shop Boys, Yazoo, U2, The Cure, Diana Ross og Depeche Mode.

Den siste tiden har han vært jevnlig konsultert av Dolby som utvikler et surroundsystem tilpasset musikk spilt i et klubblokale. Klubbkvelden Body & Soul, drevet i samarbeid med Kevorkians kollegaer Joe Claussell og Danny Krivit, var med å definere dansemusikken gjennom hele 90- og 00-tallet, og hans månedlige dypdykk på Output i Brooklyn, Deep Space, er fortsatt obligatorisk grunnundervisning om du er interessert i hva som beveger seg i New Yorks undergrunnsscene i dag.

ALAN PARSONS & ABBEY ROAD
Før vi spiller av albumet får vi høre historiene rundt de fire i bandet og innspillingene av platen med det ikoniske fargespekterprismet på albumcoveret, utgitt våren ’73 etter et drøyt halvår med eksperimentering i Abbey Road Studios med blant annet Alan Parsons og tidligere Beatles-produsent Chris Thomas bak spakene.

Lydeksperimentene på The Dark Side of the Moon var så intrikate og omfattende i forhold til den tilgjengelige teknologien at teknikere og band på flere av låtene måtte trå til samtidig og operere de ulike spakene på miksekonsollen sammen for å få blandet flersporsopptakene slik de ville.

Vi får høre hvordan platen ble til, ser nærmere på synergien mellom de fire i bandet, på Alan Parsons innvirkning på sluttresultatet, og diskuterer sporene, som fremsto nokså melodiøse og med en tydeligere klassisk låtoppbygging sammenliknet med det vi hadde hørt fra Pink Floyd fram til da.

Vi er nysgjerrige på hvordan Kevorkian gjennom sine utallige timer bak miksepultene i studio og på klubb har kunnet lese innflytelsen dette fantastiske albumet har hatt på musikken som er gitt ut de siste noen-og-førti årene. De som har hørt Kvad-miksen sier den åpner ørene for nye elementer på det detaljrike albumet, vil vi oppleve klassikeren for første gang på nytt ikveld?

4.1 SURROUND
Med en kvadrofonisk utstyrsmeny hører man gjerne lydene flytte seg fra høyttaler til høyttaler mellom to lydkilder i front, to bak og en sub som svøper oss inn med de laveste frekvensene. På The Dark Side of the Moon har lydtekniker Alan Parsons virkelig fått muligheten til å boltre seg med tapesamples og effekter sammen med bandet, og har tilført utgivelsen en flerdimensjonal, romlig lydopplevelse vi gleder oss til å ta del i.

18.00 dørene åpnes // albumrelatert musikk
19.00 albumprat // Kent Horne med François K
19.30 albumlytt // The Dark Side of the Moon / kvadrofonisk 4.1 surround
20.15 albumprat inkl. publikum
21.00 avrunding

PS. Vær oppmerksom på at publikum vil bli bedt om å slå av telefonene sine og å la vær å samtale under albumspillingen.

Classic Album Sundays gir deg muligheten til å høre musikken kontekstuelt, i fellesskap, uavbrutt og med best mulig sonisk gjengivelse. Les mer på vår hjemmeside: www.classicalbumsundays.com

AUDIOMENY
- DAC: RME Fireface 800
- FORFORSTERKER: 4 x Monoblocks Auralic Merak 2×800W
- INTEGRERT FORSTERKER: Ayon Auris
- HØYTTALERE: 4xPiega Classic 80.2
- SUBWOOFER: REL Acoustics 212/SE
- SIGNALKABEL: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMADAPTER: Isol-8

Legg til ekstern kalender…