Historien om Oslo

Oslo Byes Vel har for første gang et eget arrangement under den årlige Oslo Kulturnatt. Programmet er lagt til Oslos eldste hus Rådmannsgården på Christiania torv og er rettet mot barn og unge.

I anledningen stiller Oslo Byes Vel ut helt sjeldne historiske fargefotografier fra Oslo anno 1928. Bildene er aldri blitt vist fram før.

[Bilde]

I løpet av hele ettermiddagen vil det være et tegnerom for de minste. Alle tegninger av St.Hallvard blir premiert med en overraskelse.

Kl. 16:30, 17:30, 18:30 og 19:30: Vi forteller historien om helgenen St.Hallvard som ble drept da han forsøkte å redde en gravid kvinne fra beskyldninger om tyveri. St.Hallvard er helgenen på Oslos bysegl og dessuten tittelen på Oslo Byes Vel sitt kvartale tidsskrift. Passer for barn.

Kl. 16, 17, 18: Middelaldermusikk av musiker og instrumentmaker Sverre Jensen med følge.

Unik utstilling av Oslo-bilder fra 1928
Bildene i utstillingen er noen av de første fargefotografier som er tatt i Norge. Det unike billedmaterialet stammer fra arkivene til Oslo Byes Vel, og bildene er tatt av den svenske kjemiingeniøren og fotografen Gustaf Wernersson Cronquist (1878 – 1967) i Oslo sommeren 1928.

Cronquist var særlig opptatt av fargebruk og fargenes betydning for bymiljøet. I 1927 utga han et lifte hefte med tittelen ”Färgen i stadsbilden”, samme år som Arno Berg begynner som sekretær i Selskabet for Oslo Byes Vel. Cronquist har trolig hatt kontakt med Berg og Oslo Byes Vel i forbindelse med fotograferingen. I 1929 utlyste Oslo Byes Vel en konkurranse blant 39 inviterte billedkunstnere og arkitekter om å sette farge på Oslos bygårder. Dette resulterte i en brosjyre som ble sendt til alle byens gårdeiere i 1930.

Bildene er tatt på ”autochrome” fargeplater i glass med lang eksponeringstid.

Oslo Byes Vel håper de sjeldne bildene kan inngå i et byhistorisk besøkssenter, som selskapet planlegger å etablere.

Legg til ekstern kalender…