UTSTILLING: "Magie Noire / Svartekunst"

GALLERI SCHAEFFERS GATE 5
og NORSKE GRAFIKERES VERKSTED

presenterer
“MAGIE NOIRE / SVARTEKUNST”
gruppeustilling med 19 grafikere – svart og hvit
12.-29. Oktober 2017
VERNISSAGE torsdag 12. oktober kl18

Velkommen til vernissage torsdag den 12 okt. kl 18.00 i Galleri Schæffersgate 5.

19 grafikere, som alle er knyttet til kollektivverkstedet og arbeidsfellesskapet Norske Grafikeres Verksted, etablert i 1931, viser nå en utstilling med navnet Magie Noire. Tittelen henspeiler på at den første grafikken på 1400-tallet var i sort-hvitt, og at selve trykkekunsten ble oppfattet som magisk.

Utstilling vises i Galleri Schæffersgate 5 og arrangeres i tiden 12 okt. – 29 okt. Åpningstider er: onsdag, torsdag, fredag kl 16-19. Lørdag og søndag kl 12-17 . Vernissage torsdag den 12. okt. kl 18-20.

De 19 utstillerne viser ulike grafiske teknikker og ulike tolkninger av temaet «Magie Noire»

Ordet grafikk har opprinnelse i det greske verbet grafein som betyr å risse og tegne. Grafikkens historie kan vise til stadige nyvinninger og metodiske forbedringer, helt fra treblokken til delvis digitale metoder. Dagens grafiske kunst inneholder et stort register av tidsaspekter og teknikker, uten å rammes av anakronismer. Det enestående med grafikken er at gammelt og nytt faktisk kan kombineres.

Grafikernes utstilling i Galleri Schæffers Gate 5 omfatter trykk, alle i sort-hvitt. For mange billedkunstnere, grafikere inkludert, vil fraværet av farge bety en vanskelig begrensning. For andre vil det gi muligheter til frapperende bilder, der samspillet mellom lys og mørke spiller en intens rolle.

Vi ønsker publikum velkommen til utstillingen vår, og håper at bildene vil svinge litt for dem, og kanskje også gi et gjenskinn av noe magisk.

http://www.norskegrafikeresverksted.no/

Norske Grafikeres Verksted
V/Kari Hauge

Magie Noire / Svartekunst

Bildet er en taus meddelelse, et synlig uttrykk for en intensjon. Grafikk er en mangfoldiggjøring av meddelelsen. I grafikken oppstår en frodighet i samspillet mellom idé og håndverk. Ordet grafikk har opprinnelse i det greske verbet grafein som betyr å risse og tegne. Grafikkens historie kan vise til stadige nyvinninger og metodiske forbedringer, helt fra treblokken til delvis digitale metoder. Dagens grafiske kunst inneholder et stort register av tidsaspekter og teknikker, uten å rammes av anakronismer. Det enestående med grafikken er at gammelt og nytt faktisk kan kombineres.

Et tjuetalls grafikere, som alle er knyttet til kollektivverkstedet og arbeidsfellesskapet Norske Grafikeres Verksted, viser nå en utstilling med navnet Magie Noire. Tittelen henspeiler på at den første grafikken var i sort-hvitt, og at selve trykkekunsten ble oppfattet som magisk. De første kjente tresnittene i Europa ble laget av munker på 1380-tallet, og motivene omhandlet Jomfru Maria og Menneskesønnen. Det er nærliggende å snakke om at magien lå i folks oppfatning av metoden og teknikken, ikke i bildenes innhold. På folkemunne ble denne tidlige grafikken kalt svartekunst.

Grafikernes utstilling i Galleri Schæffersgate omfatter trykk, alle i sort-hvitt. For mange billedkunstnere, grafikere inkludert, vil fraværet av farge bety en vanskelig begrensning. For andre vil det gi muligheter til frapperende bilder, der samspillet mellom lys og mørke spiller en intens rolle. Sort-hvite uttrykk appellerer til fantasien, og kan absolutt gi assosiasjoner til farge. Graderinger og kontraster uttrykker temperatur, bevegelse, skarphet og mykhet. Å skape bilder uten farge er det enkleste og det mest kompliserte på samme tid.

Vi ønsker publikum velkommen til utstillingen vår, og håper at bildene vil svinge litt for dem, og kanskje også gi et gjenskinn av noe magisk.

Marianne Gihle

Legg til ekstern kalender…