Den moderne Promethevs: Frankenstein og transhumanisme

[Bilde]

Det er Halloween, og vi på Litteratur på Blå synes det er på sin plass å snakke om en av de mest definerende skrekk-romanene fra 1899-tallet – Mary Shelleys Frankenstein.

Historien om den overmodige forskeren som mister kontroll over skaperverket sitt har fascinert og skremt lesere siden den først kom ut i 1818. 200 år etter er den stadig like aktuell, særlig i sin undertittel: Den moderne Promethevs.
I lang tid har det rast en debatt om transhumanisme. Vi er i dag i stand til å endre og forbedre mennesker i stor grad – spørsmålet er om vi bør gjøre det, og hva det vil føre til. Litteraturen er på sin side full av disse forbedrede menneskene, som regel med en advarsel bunnet i en åpenbar frykt, en frykt som blir eksemplisifert i Dr. Frankensteins monster: Hva skjer om disse menneskene blir sterkere enn oss, hva om de utrydder oss? Hva om vi mister kontrollen over vår egen oppfinnelse? I litteraturen virker svaret på denne frykten å gå ut på en tydelig grense mellom hva som er menneske og hva som ikke er det. Så hvorfor er ikke Frankensteins monster et menneske? Og til slutt (siden det er Halloween): hvorfor skremmer det oss sånn?

I panelet:

ANNA MCFARLANE – Postdoktor ved Universitet i Glasgow og forsker på Frankenstein, medisinsk science fiction og posthumanisme.

LINE HENRIKSEN – Har en doktorgrad fra Linköpings Universitet i Sverige, og er spesialist i monsterteori, hautology og feministisk posthumanisme.

PETER SVARE VALEUR – Førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

OLAF HAAGENSEN – Litteraturkritiker og journalist i Morgenbladet.

Samtalen ledes av Aurora Aambakk Eriksen fra redaksjonen til Litteratur på Blå.

cc: 50,-
Samtalen vil holdes på engelsk.

Legg til ekstern kalender…