Line Solberg Dolmen: OLJE OG VANN

Vi har gleden av å ønske velkommen til Line Solberg Dolmens første separatutstilling etter endt master fra Kunsthøgskolen i Oslo. Med denne utstillingen avslutter Norske tekstilkunstnere (NTK) sitt jubileumsår. Line Solberg Dolmen har vært sterkt tilstede i jubileet vårt med deltagelse på jubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunstnerforbundet i mars, intervjuet i jubileumsboken med samme navn samt vært en del av et SOFT moments på Trøndelag Senter for Samtidskunst. Det er derfor veldig riktig at det er Solberg Dolmen som avslutter hele jubileumsåret til NTK med en separatutstilling på SOFT galleri.

Line Solberg Dolmen jobber primært med større tekstile installasjoner som reflekterer samtidige problemstillinger. De siste årene har forflytning og tilknytning stått sentralt i kunstnerskapet. Hun har sett nærmere på global migrasjon, midlertidig og mobil arkitektur, samt forankring og nyttiggjøring av sted. Materialene som brukes belyser tematikken ytterligere; presenning fra Kina funnet på byggeplasser i Oslo sys sammen til teltmoduler og oljebasert PVC blir lerret for historier om isbreer som smelter og innsjøer som tørker inn. Materialene Solberg Dolmen bruker har ofte hatt en bruksnytte før de blir integrert i arbeidene hennes; utslitte laken, masseproduserte handlenett, stillasdekke og veiduk.

Til utstillingen på SOFT galleri presenterer Line Solberg Dolmen en installasjon som omhandler relasjonen mellom olje og vann. I grafiske fremstillinger av hvordan havet stiger, tegnes både fortid, nåtid og et forespeilet fremtidsscenario inn i kartet. Med linjer som ligner topografiske koter ser vi et helt tidsstrekk samtidig, her oppleves urgamle geologiske epoker side om side med noe som ennå ikke er erfart eller opplevd, noe vi bare så vidt aner konturene av, fjernt etter egen levetid. Fra en skinne i taket henges flere «flak» av transparent plast som er bearbeidet gjennom applikasjon, broderi og påtegnet med oljekritt. Plasten belyses og kaster skygger på vegg og gulv slik at detaljer og sting forstørres og trer tydeligere frem.

Olje og vann er vår tids viktigste ressurser. De er utgangspunktet for hvordan vi lever, og hvor vi lever. Vi beveger oss etter vannet, strekker oss etter oljen. Men olje og vann går ikke sammen.

Line Solberg Dolmen (1982) bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet med Bachelor fra Kunstakademiet i Tromsø (2010) og Master fra Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo (2016). I tillegg har hun svennebrev i kjole- og draktsøm. Siden endt utdannelse har Solberg Dolmen allerede markert seg med deltagelse på flere gruppe- og kollektivutstillinger som Norske tekstilkunstneres jubileumsutstilling: Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger vist på Kunstnerforbundet (2017) som igjen skal vises på Stavanger Kunsthall (utstillingen åpner fra 25. januar 2018) og Statens 130. Kunstutstilling – Høstutstillingen (2017) på Kunstnernes Hus i Oslo, hvorfra ett av hennes verk ble innkjøpt til Oslo kommunes kunstsamling.

Hun er også for tiden aktuell i Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling «Kunsthåndverk 2017» på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseet i Trondheim. I begynnelsen av november var hun også deltaker i SOFT moment på Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim.

FB-arrangement

Legg til ekstern kalender…