Classic Album Sundays presenterer Bendik Hofseth ‘Amuse Yourself’ m/Bendik Hofseth og Christer Falck

[Bilde]

kl. 18.00 dørene åpnes; musikk relatert til albumet
kl. 19.00 plateprat; Kent Horne med kveldens gjester
kl. 19.45 albumlytt; ’AMUSE YOURSELF’ (Spilletid: 51:51)
kl. 20.30 plateprat; inkludert publikum
kl. 20.45 avrunding

Bendik Hofseths mangesidige og betydelige bidrag til musikken har fått fortjent fornyet oppmerksomhet de siste årene. Etter at klassikeren IX fra 1991 ble innlemmet i Morgenbladets liste over det siste århundrets 100 viktigste norske utgivelser i 2011 fulgte initiativtager til lista, forlegger, forfatter og produsent Christer Falck, opp med markering av albumet både i bokform og med nytt, utvidet CD-boksformat før Operaen inviterte til jubileumskonsert i fjor og NRK dokumenterte det hele med portrett og opptak av denne ønskereprisen.

Til tross for den brede feiringen av Hofseth og hans særegne musikalske uttrykk gjennom debutalbumets 25-årsjubileum er andre viktige deler av hans diskografi fortsatt noe underkommunisert. Det tenker vi å gjøre noe med i musikkavdelingen på Deichmanske Hovedbibliotek denne mandagskvelden.

Vi akkompagnerer førjulstiden med en utstrekningsøvelse for kropp og sjel, og trekker frem fra bibliotekshyllen Amuse Yourself (Columbia, 1993). Musikerens andre soloplate er en mangefasettert og oppløftende utgivelse der fansen fik stadfestet det de forelsket seg i ved debutskiva to år tidligere; saksofonisten, vokalisten og dramaturgen Hofseths helt spesielle evne til å fange gode øyeblikk gjennom ulike musikalske sjangre, vri og vende på dem i en amalgam av samtidsmusikk, folkemusikk, jazzelementer, blues og rock, til komposisjoner med ofte uventede, intrikate sprang og strukturer, og forene dem i treffsikre, pop’a melodier som kunne virke både beroligende og euforiske på samme tid.

ORFEUS’ RITER
Tematikken på Amuse Yourself tar Hofseth utgangspunkt i den mytologiske skikkelsen Orfeus’ riter fra antikkens Hellas og den terapiformen som senere utviklet seg gjennom mystikken. Orfeus var selv ingen gud, men en sanger og profet som befant seg i en fjern mytisk fortid. På tross av hans menneskelighet var han i besittelse av spesielle krefter; ved å synge fortryllende sanger til lyren sin kunne han temme villdyr, snakke med steiner og stagge stormer. Han fikk makt over sykdom og død.

STEPS AHEAD
Selv om vi gjennom 80-tallet allerede var blitt kjent med Hofseth som en hardtarbeidende og spennende jazzsaksofonist hjemme i Norge, en klassisk skolert musiker som utforsket flere tangent- og blåseinstrumenter, inkludert stemmen, fordypet seg i musikkvitenskapen og var grundig og gjennomtenkt og etterlot inntrykk og avtrykk i nær sagt i alt han foretok seg, ble vi både overrasket og stolte da han i 1987 dro til New York for å erstatte Michael Brecker i bandet Steps Ahead.

BANDLEDER
Etter den kritikerroste solodebuten, som kom etter noen års turnering med den amerikanske fusiongruppa, fortsatte Hofseth å bre ut sitt register som komponist, produsent og, ikke minst, bandleder på den neste.

Audun Erlien, Paolo Vinaccia, Reidar Skår, Eivind Aarset og Knut Reiersrud. Susanne Lundeng, Nils-Einar Økland og Hallvard Bjørgum. Elisabeth Moberg, Junior Wells, Nils-Petter Molvær, Jon Christensen og Arild Andersen.

Med et ensemble av musikere som på Amuse Yourself skulle man kunne prøve seg på hva som helst og komme heldig ut av det. Samtidig kreves det en tydelig, samlende vilje som hos Hofseth for å løfte et ambisiøst prosjekt som dette til noe lyttverdig utover kun godt håndverk.

GOD GESTALTPSYKOLOGI
Klisjeene er som regel aldri langt unna en god melodi, uavhengig av originalitet. Kanskje er det Hofseths lederegenskaper som har fått frem den mest konsentrerte situasjonsfornemmelse hos sine medsammensvorne, og hans uredde holdning til å radbrekke frasene, til rette tid, må ha vært avgjørende for bandets godt timede fandenivoldskhet slik at materialet har blitt større enn bare summen av delene i dette prosjektet.

Under den påfølgende turnéen til platen beskrev VG det de kalte ”Norges beste band” på denne måten:

”De besitter en sjelden sanselig musikalitet som bare få har… …de beveger seg med en sulten nysgjerrighet og ærgjerrighet, på jakt etter vendinger og sammensetninger som forener det vakre med det rå, det voldsomme med det stille.”

Vi får besøk av Bendik Hofseth selv i vår lyttestue på Deichman denne mandagskvelden og tar en prat med ham og Falck om musikken, tekstene og produksjonen før vi hører gjennom albumet fra begynnelse til slutt på det audiofile lydanlegget Duet Audio preparerer for oss.

AUDIOMENY
- CD-SPILLER: Neukomm CDP35
- INTEGRERT FORSTERKER: Boulder 865
- HØYTTALERE: Piega Classic 60.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMKABLER: Oyaide Tunami
- STRØMRENSER: Isol-8

PS. Vær oppmerksom på at publikum vil bli bedt om å slå av telefonene sine og dempe samtalene under albumspillingen.

Legg til ekstern kalender…