Classic Album Sundays presenterer DR. DRE – ’The Chronic’ (Death Row Records, 1992) med Martin Bjørnersen

Bak siste rett på vår lytteklubbmeny for i år finner vi Andre Romelle Young, bedre kjent som Dr. Dre, og hans kontroversielle hip hop-klassiker The Chronic.

Skiva, som feirer 25 år et par dager før vi møtes rundt vårt audiofile alter på Kulturhuset, var avgjørende for den moderne vestkystsounden og blir regnet som et av nittitallets mest innflytelsesrike langspillere. Det røffe, gangsterfunky lydbildet, tunge, seige beats sterkt påvirket av George Clintons Parliament-Funkadelic P-funk-stil, blandet med slem rap og mer smude, fengende hooks underveis, ble normgivende for en stor del av rappen som fulgte og var med å gjøre den til en mer populær og allmen øvelse for det bredere lag fram mot 2000-tallet.

The Chronic fikk Doktoren vist sine lederegenskaper også som produsent for seg selv som soloartist etter at han ga seg i NWA som følge av en disputt med Eazy-E. Sammen med en skokk av fremtidige stjerner, som Snoop Dogg, Warren G, Nate Dogg, Lady of Rage, Suge Knight og Kurupt snekret han ihop et album som satte standarden for en bølge med tøffe rapproduksjoner, ikke minst med skiver utgitt på Dres eget Death Row Records, og bragte samtidig fram en helt ny generasjon av raffe rappere fra California.

MISOGYNIEN TILTROSS
Albumet er ikke helt uten lyte, og skjemmes av en del heller tvilsomt lyrisk innhold, eller åpenbare overtramp rettere sagt, med tekster som avslører en homofobi og kvinneforrakt han neppe hadde sluppet unna med på samme måte i dag, og som gjør deler av albumet vanskelig å lytte til i 2017 hvor søkelyset på denneslags misogyniske holdningsproblemer er sterkere enn noensinne.

Likevel forblir albumet en klassiker på andre vilkår – som en samling av originale, knallkule kutt, og for de dørene det åpnet til en ny verden av fet hip hop.

Snoop Dogg og Dr. Dre i studio, 1993 (Patrick Downs/Los Angeles Times/Getty Images)

Måten begge sider av USA tok imot og aksepterte rapmusikken på i løpet av tiåret fram mot årtusenskiftet, som en naturlig del av husholdningen i både øst og vest, så og si, er vanskelig å se for seg uten at The Chronic, til tross for sine riper og skjønnhetsfeil, ledet an. Artister fra nyere tid, som Tupac Shakur, Kendrick Lamar, Outkast, The Notorious B.I.G., Kanye West, Nas, Wu-Tang Clan, Danny Brown og selvfølgelig Snoop Dogg står alle i musikalsk gjeld til ‘The Chronic’.

Kanye sa nylig i et intervju med Rolling Stone Magazine:

”The Chronic er fortsatt hip hopens ekvivalent med Stevie Wonders Songs In The Key of Life. Det er referansen du måler albumet ditt mot hvis du mener alvor."

dj Hele Fitta a.k.a. Martin Bjørnersen

MARTIN BJØRNERSEN
Før og etter lytten tar vi en prat med en av våre favorittmusikkanalytikere Martin Bjørnersen – et overflødighetshorn av kunnskap, ikke bare om hip hop, funk, soul, disko og diverse avarter innenfor elektronisk musikk han selv gjerne tyr til som dj Hele Fitta, men en musikkjournalist som i blant annet Klassekampen, Morgenbladet og Dagbladet på en uovertruffen måte også evner å trekke linjer til andre deler av musikkhistorien, til tiden, stedet og omstendighetene musikken er blitt til under.

Vi gleder oss til å høre albumet i sin helhet sammen med Martin og våre lytteklubbhuer, og til tross for utallige tidligere gjennomlyttinger av The Chronic; sannsynligvis på en ny måte med vårt fjonge, audiofile lydanlegg, som i likhet med Dr. Dre ikke legger fingrene imellom. Vår trofaste hifimolekylist Duet Audio rigger og kalibrerer og står på pinne for oss med hensyn til det tekniske som vanlig.

Dr. Dre i NYC 1992

AUDIOMENY
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12”
- PICKUP: ZYX 4D
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2×800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMKABLER: Oyaide Tunami
- STRØMRENSER: Isol-8

KJØREPLAN
kl. 18.00 dørene åpnes; musikk relatert til albumet
kl. 19.00 plateprat; Kent Horne m/ Martin Bjørnersen
kl. 19.30 albumlytt; THE CHRONIC (spilletid: 1:02:52)
kl. 20.35 plateprat; inkludert publikum
kl. 20.55 avrunding

PS. Vi oppfordrer publikum til å slå av smartfonene sine og dempe samtalene under albumspillingen.

Legg til ekstern kalender…