Gary Numan (UK)

Som en av grunnleggerne av synthpopen har Gary Numans innflytelse på musikkhistorien vært betydelig. De fleste kjenner ham for låta «Cars», men suksessen har nådd mye bredere enn det. Han var en av forgjengerne til new wave-bølgen, og hans mørke, paranoide og til tider kalde karakter i kombinasjon med det robotiske lydbildet satte spor i både metal- og rockesjangre i mange år framover. På slutten av 90-tallet hadde han fått en kultstatus der de nye alt rock-artistene covret ham og goth-miljøet så opp til ham som en slags mentor. Numan selv var mest opptatt av å lage musikk.

Gary Numan er opprinnelig fra Hammersmith i London. Han var en sjenert kar og ikke særlig komfortabel i sosiale settinger, men musikken hjalp ham ut av skallet og han begynte å spille gitar tidlig i tenårene. Inspirert av amatørvibbene i punkmiljøet, begynte han i et band kalt Lasers i 1976. Året etter tok han med seg bassisten og startet Tubeway Army. Debutalbumet deres var sterkt påvirket av Bowie, Eno og Kraftwerk, og viste tydelig Numans fascinasjon for det elektroniske lydbildet.

Med andrealbumet «Replicas» kom gjennombruddet med hiten «Are ‘Friends’ Electric?». Albumet landet en førsteplass på de britiske listene og satte Numan på musikkartet for godt. I årene som fulgte gav han ut flere plater, utdannet seg som flypilot, ble arrestert i India for å være spion (noe som viste seg å ikke stemme), pensjonerte seg, og kom tilbake og ga ut enda mer musikk.

De siste 18 månedene har Numan jobbet med det nye albumet «Savage (Songs From A Broken World)» fra sitt eget studio i LA. Albumet forteller om et postapokalytisk scenario som Numan selv sier er «ikke altfor langt inn i fremtiden».

«Låtene handler om hva folk gjør i så harde og skremmende omgivelser. Det dreier seg om et desperat behov for å overleve og de gjør forferdelige ting for å lykkes med det, og noen plages av det de har gjort. Ønsket om å bli tilgitt, sammen med restene av en gammel religiøs bok, fører til slutt til at religion gjenoppstår, og derfra går det virkelig nedover.»

Det blir et av vårens store høydepunkter når vi 4. mars får oppleve denne legenden live!

Legg til ekstern kalender…