CLASSIC ALBUM SUNDAYS presenterer ALICE COLTRANE - Journey In Satchidananda (¡Impulse!, 1971)

[Bilde]
*for english, scroll down

Månedens album for februar gir oss anledning til et dypdykk ned i den spirituelle verden til Alice Coltrane, eller Turiya-sangi-tananda, navnet hun tok i bruk fra slutten av 70-tallet og som betyr noe sånt som “Gleden over Guds himmelske musikk”. Før vi demper lyset, bøyer våre hoder ved Duet Audios audiofile alter og skrur opp volumet for å høre plata fra ende til annen på et sjeldent bra lydanlegg, tar lytteklubbvert Kent Horne en prat med redaktør i Jazznytt, journalist og forfatter Rob Young, om denne spennende introduksjonen til Coltranes diskografi.

Alices tilnærming til musikken var i sannhet transcendental og flettet seg tett sammen med hennes dedikerte og kontinuerlige åndelige søken gjennom hele livet. Journey In Satchidananda kan leses som symptom på tidens fokus på en individualistisk og ofte innadrettet, ikke-misjonerende overbevisning, og som forvarsel til fremveksten av New Age-bevegelsen med sine forskjellige former for terapi, yoga og bevissthetsutvidende teknikker.

kl. 18.00 dørene åpnes; albumrelatert musikk
kl. 19.00 plateprat; Kent Horne m/Rob Young
kl. 19.45 albumlytt; JOURNEY IN SATCHIDANANDA (spilletid: 37:06)
kl. 20.35 plateprat; inkludert publikum
kl. 20.55 avrunding

[Bilde]

KOSMISK HARPESPILL
Coltranes femte studioproduksjon er et talende dokument fra en epoke i historien der mange artister søkte inspirasjon i det mystiske, fjerne eller ukjente, i nyreligiøsitet, i kosmisk futurisme eller sine kulturelle røtter, enten det var gjennom meditasjon og puritanisme for kropp og sjel, ved hjelp av psykoaktive stoffer, eller en salig blanding av dem alle.

Journey In Satchidananda er en sammensmelting av modal, eksperimentell og spirituell jazz ispedd indiske og midtøstlige bluesimprovisasjoner med en atonal, moderne orkestrering som dreier seg rundt Alice’s harpe- og tangentspill. Hun var samtidig klassisk skolert, med intensive pianostudier av spesielt Rachmaninoff, Stravinsky, Tsjaikovsky og Beethoven i det hun selv opplevde som teknisk avansert musikk med en klar intellektuell overbygning.

[Bilde]

DEN ULTIMATE KJÆRLIGHET
Etterhvert, muligens inspirert av friheten hun fant i bebopen hos sine sambygdinger i Detroit, som hos Donald Byrd, Yusuf Lateef, Elvin Jones, Cecil McBee eller Paul Chambers, lot hun seg heller helt og holdent henfalle til jazzen. Her var det større rom for å utvikle egen kreativitet og hun fikk uttrykke seg på en måte som handlet mer om å improvisere og bryte reglene enn å nøye seg med tolkninger innenfor et rigid skolesystem.

Det var imidlertid først med John Coltrane dørene åpnet seg på vidt gap for den spirituelle verden. De giftet seg i ‘65 etter å ha møttes gjennom vibrafonisten Terry Gibbs’ kvartett hvor Alice var med tidlig på 60-tallet. John ble hennes en sjelevenn og ledsager inn i østlige religioner og filosofier, og oppfordret henne til å meditere, noe som inspirerte til å ta med seg det hun fant inn i musikken.

Journey In Satchidananda har hun med seg saksofonisten Pharoah Sanders, Cecil McBee og Charlie Haden på bass, Tulsi på tamburin, Vishnu Wood på oud, Majid Shabazz på bjeller og tamburin, og Rashid Ali på trommer. Resultatet av denne sammenslåingen av uvanlige instrumenter med sine ulike lyder og karakteristiske ulyder er en dyp, “far out” og transformativ lytteopplevelse, og vi gleder oss til å høre hvordan vårt krystallklare lydanlegg åpner opp for detaljer i musikken på Laboratoriet i kveld.

[Bilde]

ROB YOUNG
Ved siden av sitt daglige virke som redaktør av Jazznytt bidrar journalist og forfatter Rob Young med redaksjonelt arbeid for The Wire, magasinet som fikk gjøre et av de siste eksklusive intervjuene med Alice Coltrane i hennes hjem i LA i 2002. Young skriver for tiden på en alternativ historie med britisk film og tv, og gir i vår ut den offisielle biografien om den tyske krautrockgruppa Can, noe vi selvfølgelig ikke skal la gå upåaktet hen hos oss.

Tidligere har han gitt våre musikknerdete sjeler ytterst medrivende lesning i bøkene Electric Eden: Unearthing Britain’s Visionary Music (2010), Rough Trade: Labels Unlimited (2006) og Warp (2005), i tillegg til tekster for Morgenbladet, Klassekampen og The Guardian, og magasiner som Uncut, Sight & Sound, Ballade, Frieze og Artforum.

AUDIOMENY
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12"
- PICKUP: Dynavector XX2 MK2
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2×800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMKABLER: Oyaide Tunami
- STRØMRENSER: Isol-8

PS. Publikum vil bli oppfordret til å slå av mobilen og dempe samtalene under albumspillingen.

*In english:

Classic Album Sundays presents ALICE COLTRANE ‘Journey In Satchidananda’ (¡Impulse!, 1971)
// Kent Horne with Rob Young

February’s Album of the Month allows us our first opportunity to dig deep into the musical history of Alice Coltrane. Alice’s music was truly transcendental and this album is a great introduction to her mystical sound. Spirituality ran throughout her musical life from the time she started as a church organist and classical pianist before giving herself over to jazz as an expression of her own creativity. It was her husband John who opened the door even wider, as he taught her about Eastern religions and philosophies and encouraged her to meditate.

Join us for this meditative adventure as we dim the lights, switch off our phones and turn up the volume on our audiophile sound system after an introduction by author and editor of Jazznytt, Rob Young, and listen to the album from beginning to end.

Read more about the album here: www.classicalbumsundays.com/forgotten-classic-alice-coltrane-journey-in-satchidananda/

Audio Menu installed by Duet Audio:
Cartridge: Dynavector XX2 MK2
Turntable: Dr. Feickert Blackbird
Tone arm: Jelco750 LB 12″
Amplifier with phono stage: 4xAuralic Merak monoblocks (2×800 Watt)
Preamp: Ayon Auris
Loudspeakers: Piega Classic 80.2
Interconnects: Midas Reference Flavia
Speaker Cable: Midas Reference Silje
Powercable: Oyaide Tunami
Power Conditioner: Isol-8.

Legg til ekstern kalender…