Classic Album Sundays presenterer LCD Soundsystem ‘Sound of Silver’ m/Fredrik Saroea

LCD Soundsystem Sound of Silver (DFA, 2007) // Kent Horne med Fredrik Saroea (Datarock) // Kulturhuset // søndag 6. mai kl. 16-18 (dørene åpnes kl. 15 m/bonuslytt: Manuel Göttsching ‘E2-E4’!)

[Bilde]

Etter en seigvintret, tenksom, synkopert, revolusjonær og eksperimentell april måned med Nick Cave & The Bad Seeds, Bob Marley & The Wailers og de tyske psychkrautrockerne Can på lytteklubbmenyen livnar det i lundar med våryre mai, James Murphy og LCD Soundsystems diskopønkklassiker Sound of Silver.

RYTMISK PSYKODYNAMIKK
«Årets Plateutgivelse» hos The Guardian i 2007 ble også nominert til Grammy og flere andre priser, men halvveis ut i låtskrivingen så det stygt ut for noe album i det hele tatt. Musikken føltes død og retningsløs for Murphy, et status quo i forhold til Brooklynbandets selvtitulerte debut. Oppfølgeren var i like dårlig forfatning som frontmannen selv.

[Bilde]
James Murphy

Han gikk og kjente på ulike former for tap. Tap av kjæresten, av ungdommen og av egen tilhørighet – fremmedgjort i et samfunn i en by han tross alt elsket. I et forsøk på å gjenfinne mening med det hele gikk han til samtaler hos Dr. George Kamen. Da psykoterapeuten døde underveis i arbeidet med albumet gikk det sterkt innpå ham. Det gikk faktisk så langt at han vurderte å gjøre ende på det hele.

E2-E4, 45:33
Så løsnet det plutselig med en henvendelse fra en kant han minst ventet det; Nike ville ha musikk til lanseringen av sin Original Run-serie, og ut sprang 45:33; ett, langt sammenhengende stykke inspirert av Manuel Göttschings solojam E2-E4 (Inteam, 1984).

[Bilde]
Som en slags «bonuslytt» benytter vi anledningen til å varme opp fra dørene åpnes kl. 15 med Manuel Göttschings ‘E2-E4’!

Murphy kicket på Göttschings organiske strøm av elektroniske gitarlyder, mange små variasjoner over få og enkle bestanddeler, kun avbrutt av sidebyttet midtveis – en suggesjon som hjalp ham inn i sin egen flyt av kreative idéer. 45:33 var spekket med overskuddsmateriale, og hvor bruddstykker ble gjenbrukt som basis for låtene vi hører på Sound of Silver.

ROCKEPOSITURENES ANTITESE
Albumet var samtidig en reaksjon på de enerverende rockemytene, eller det Murphy opplevde som intetsigende, påtatte positurer artister ofte spilte på for å tuske til seg oppmerksomhet. Strategien krever lite, og den funker, og er derfor forståelig, men for Murphy var fenomenet mest irriterende, eller som han fortalte Mojo i 2007;

“Rock, in general, gets away with that. It’s like bad poetry. It’s the ‘Mystery of Rock.’ People like that. I don’t.”

Sound of Silver fokuserer tekstene i stedet på ekte, gjerne egenopplevde problemer, undringer eller selvmotsigelser man kan oppleve i hverdagen: En frynsete dj som spiller for en gjeng tenåringer og savner vennene sine, eller en sørgende mann som nyter en kopp kaffe og samtidig irriterer seg over det nydelige været.

ALGORITMISK SPORTSGYMNASTIKK
For å riste av oss siste rest av vinterdøsen hopper vi inn i den gymnastiske rockemusikken til Brooklynbandet sammen med Fredrik Saroea, general for vårt eget hjemmebryggede elektronikadanseband Datarock – LCDs sjangerfettere fra Bergen. Saroea deler sine erfaringer i samtale med lytteklubbvert Kent Horne, tar rundetidene på denne «devastating emotional punch», som The Guardian beskrev den infeksiøse skiva, og hører Sound of Silver fra begynnelse til slutt på vårt audiofile lydsystem.

[Bilde]
Fredrik Saroea, Datarock, er vår gjest ikveld

Både 45:33 og Sound of Silver ble lansert nedlastbare via ulike digitale plattformer før de ble gjort tilgjengelige i tradisjonelle, fysiske formater – fortsatt noe opportunt i 2007. DFA Records sørget også for å gi LP-utgaven eksepsjonell og tilpasset sonisk bearbeiding etterhvert, og den fysiske innpakningen den fortjente. Vi lar derfor vinylformatet ta oss gjennom albumet slik vi pleier.

KJØREPLAN
kl. 15.00 dørene åpnes/bonuslytt: Manuel Göttsching ‘E2-E4’ (spilletid: 58:40)
kl. 16.00 plateprat; Kent Horne m/Fredrik Saroea
kl. 16.30 albumlytt; LCD Soundsystem ‘Sound of Silver’ (spilletid: 55:55)
kl. 17.30 plateprat; inkludert publikum
kl. 18.00 avrunding

AUDIOMENY
Duet Audios rause anlegg for vellyd sørger for at du får oppleve musikken på best mulig vis. Menyen ser denne gang slik ut:

- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12"
- PICKUP: Dynavector XX2 MK2
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2×800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMKABLER: Oyaide Tunami
- STRØMRENSER: Isol-8

PS. Publikum vil bli oppfordret til å slå av mobilen og dempe samtalene under albumspillingen.

Legg til ekstern kalender…