LYRIKKEN I MUSIKKEN: Classic Album Sundays presenterer Nick Drake ‘Bryter Layter’ m/Joe Boyd

Serien “Lyrikken i musikken” tar for seg ulike sider ved skrivekunsten innenfor musikken. Vi hører på plater og ser nærmere på hvordan artister, album og låter kan ha vært med på å endre litteraturen gjennom lyrikk og sangtekst, både “her hjemme” og “der ute”.

NICK DRAKE – JOE BOYD
Første kveld vies den britiske låtskriveren Nick Drake (1948-1974). Produsent Joe Boyd (Pink Floyd, Incredible String Band, Vashti Bunyan, REM), er invitert til samtale med Classic Album Sundays’ lytteklubbvert Kent Horne. Boyd signerte i sin tid Drake for Island Records og produserte hans to første album i overgangen til 70-tallet.

Vi hører musikk- og tekstutdrag, spiller enkeltlåter mellom fortellingene rundt artisten og noen av hans inspirasjonskilder. Det gis rundetider til João Gilberto, Bob Dylan og andre, ikke minst Nicks mor, poeten Molly Drake, før vi lener oss tilbake og lytter til hans andre soloalbum, ‘Bryter Layter’ (1971), fra begynnelse til slutt på vårt audiofile lydanlegg.

MOLLY DRAKE
Nick vokste opp i en kunstkjær, skapende familie der særlig moren var sentral for utviklingen av hans kreative uttrykk. Evnen hun hadde til å sette ord på menneskets indre liv, dets skyggesider og sårbarhet, gjenspeiles i platene etter sønnen.

Molly skrev om minner, anger, tvil og frykt, gjenkjennelige krefter hos oss alle. Og hun fremførte det på en måte vi kjenner igjen hos Nick; med den skjøre, tenksomme stemmen, fatalismen og mørket, men også sjarmen og elegansen i hvordan budskapet ble båret frem, sublimt, treffsikkert uten å være påtrengende, bekreftende og og den måten også lindrende. Nick og Molly ga mening til de kjente ordene fra Victor Hugo: “Melancholy is the happiness of being sad”.

Vi spiller utdrag fra det som av Boyd er blitt omtalt som “the missing link” i historien om Nick Drake, en samling av morens sanger som nylig ble restaurert av Boyds kollega, lydtekniker John Wood, og utgitt i noen få eksemplarer.

Som med førsteskiva, Five Leaves Left (1969), som vi lyttet til sammen med Boyd på Kulturhuset for fire år siden, er også låtene på Bryter Layter akkompagnert av en rekke musikere vi allerede kjenner godt; som The Velvet Undergrounds John Cale, Fairport Conventions Dave Pegg, Dave Mattacks og Richard Thompson. Ifølge Robert Kirby, som hjalp Drake med arrangementene på plata, var det ønske om at instrumentalpartiene skulle høres ut som Pet Sounds og man hentet derfor inn Beach Boys-musikerne Mike Kowalski og Ed Carter.

Nicholas Rodney Drake endte sitt liv altfor tidlig, men etterlot seg en lyrisk musikkarv like berikende å høre på i dag som da den ble skrevet, to-tre generasjoner tilbake i tid.

Audiomenyen leveres av Duet Audio:
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 750 LB 12”
- PICKUP: Dynavector XX2 MK2
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKERE: 4 x Auralic Merak mono blocks (2×800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMFORDELER: Isol-8

Legg til ekstern kalender…