Ahmed Umar «Å bære det stygge ansiktet»

Kunstplass er stolte over å presentere Ahmed Umar med utstillingen «Å bære det stygge ansiktet» som åpner 18. oktober kl. 19.00.

Ahmed Umar presenterer en ny serie fotografier som ble tatt i Sudan under en reise der nylig i forbindelse produksjon av en autobiografisk dokumentar. Fotografiene er inspirert av det sudanske ordtaket “å bære det stygge ansiktet”. Det brukes i situasjoner hvor noen gjør noe ukjent for folk, fronter en sak og tar skylden for det. I dette tilfelle, det å være homofil. Ahmed Umar er den første fra Sudan som sto frem som homofil med åpen identitet i sosiale medier. Det har gjort ham til et ansikt for mange LHBT+ personer i Sudan, og at han bærer «det stygge ansiktet» i denne saken.

Med denne utstillingen ønsker Umar å være det synlige, stygge ansiktet for 8 aktivister som lever i Sudan. De er homofile, lesbiske og hardcore støttespillere. De kan ikke identifiseres med hensyn til deres sikkerhet. Det er dødsstraff for homofili i Sudan. Ahmed står foran dem med sitt ansikt, og av og til dekker han hele kroppen deres, mens han har på seg noe av deres eiendeler. I intervjuene er det satt fokus på dem, hva de ser for seg i livet fremover / hva de har klart å gjøre til tross for situasjonen / hvordan kan de leve, elske, håpe.

Det er en hyllest til dem, for til tross for omstendighetene i sitt hjemland er dette velfungerende og modige mennesker som ikke vil akseptere å være ofre. Det gir håp.

Ahmed Umar (f. 1988) jobber tverrfaglig og for han er det viktig å fortelle historier og berøre de som opplever kunsten hans. Historien er avgjørende for hvilket medium han velger å uttrykke seg gjennom. Med keramikk, smykker, performance, video, foto og tekstil undersøker han spørsmål knyttet til ritualer, autoritet, kulturelle verdier, religion og egen personlig historie. Umar deltok i 2016 på utstillingen MINA / MEG kuratert av Kunstplass i Kulturhistorisk Museum, samme år som han fullførte sin MA ved KHiO. Denne utstillingen vandret bl.a. videre til Galleri KiT i Trondheim, Nordnorske kunstnersenter i Svolvær og Art Fair Suomi i Helsinki. Ahmed Umar har siden han gikk ut av Kunsthøgskolen vært i en rivende utvikling og deltatt i en rekke utstillinger, blitt tildelt debutantprisen Kunsthåndverk17, kjøpt inn av Drammen museum og Oslo kommunes kunstsamling. www.ahmedumar.com

VERNISSAGE: Torsdag 18.oktober kl. 19-21
UTSTILLINGSPERIODE: 18.okt. – 11.nov. 2018
STED/VENUE: Tordenskiolds gate 12, 0160 Oslo – PS: inngang fra Rosenkrantzgate
ÅPNINGSTIDER: ons-fre 12-17 lør-søn / 12-16 eller etter avtale

OSLO WORLD
Ahmed Umars utstilling er en del av Oslo World Festival 30.okt. – 4.nov. I denne perioden er det også flere arrangement i samarbeid med Oslo World:

31. okt: Seminar «Freedom to whom?» på Nobels fredssenter med Zanele Muholi i panelet https://www.facebook.com/events/2338487779540841/

1. nov: Boklansering med Zanele Muholi på Kunstplass https://www.facebook.com/events/260724318109565/

.nov: Seminar “Freedom to love” med Ahmed Umar i panelet på Kulturhuset https://www.facebook.com/events/487902245009200/

Sjekk ut hele Oslo World spennende program her: http://www.osloworld.no/

Takk til Fritt Ord og Kulturetaten for støtte til utstillingen og boklanseringen, og til Kulturrådet for arrangørstøtte.

Legg til ekstern kalender…