Classic Album Sundays presenterer SADE ‘Stronger Than Pride’ (Epic, 1988) med Birgitte Mandelid og Audun Vinger

[Bilde]

kl. 16.00 dørene åpnes
kl. 17.00 velkommen; albumprat
kl. 17.45 albumlytt; ’Stronger Than Pride’ (spilletid: 48:06)
kl. 18.35 plateprat; inkludert publikum
kl. 19.00 avrunding

Sades karakteristiske måte å synge på, hennes lidenskapelige og intense tilstedeværelse, ble spesielt fremtredende i musikken på hennes, eller skal vi heller si bandets, tredje studioalbum Stronger Than Pride. Ikke at hun plutselig tok til å jazze sjel, rytme og blues inn i låtene på en ny måte etter Diamond Life og Promise; britisknigerianske Helen Folasade Adus tørre, elegante, introspektive tone fikk bare en aning skarpere aksent, og tekstene var ironiske og reflekterende.

I motsetning til mange av sine kollegaer i musikkbransjen lot ikke bandet seg stresse ut i rough’en på den såkalt “vanskelige tredjeplaten”, ut i heseblesende jakt etter å beholde listeplasseringene fra de foregående suksessene. De fortsatte å gjøre det samme som de alltid hadde gjort; Stuart Matthewman, Andrew Hale og Paul Denman groovet så lett, hett og tett at det var unødvendig å spille på powerballadenes pompøse patos eller ty til ekstraordinære triks for å holde på interessen hos folk. Og Sade Adu “tok rommet” med sine hjertebårne vokale prestasjoner, som vanlig. Hennes treffsikre formidlingsevne er aldri dratt i tvil.

Stronger Than Pride tok vare på de beste sidene av deres foregående to skiver, sjelfull og tender musikk basert på delikate nyanser og subtile modifikasjoner av sounden og grunndrivet. Tross tidstypiske ornamenter, som en samplet fløyte her, litt Fairlightsynth der, høres det hele fortsatt dominant organisk ut, med blikket festet langt forbi horisonten, utenfor tiden.

[Bilde]
Sade og bndet, fra venstre til høyre: Paul Spencer Denman, Sade Adu, Andrew Hale og Stuart Matthewman

BIRGITTE OG AUDUN
Vi får besøk av to Sade-fans med stor forkjærlighet til smoothness i musikken, til djup bass og mjuke molltoner, musikkjournalist Audun Vinger (Dagens Næringsliv, Jazznytt) og markedssjef for Øyafestivalen, Birgitte Mandelid, som forøvrig tidligere også har vært å finne bak kassa på Platekompaniet, og bak musikkskriverier for blant annet Dagbladet.

Sammen med lytteklubbvert Kent Horne forteller de historiene bak musikken, Sade og denne tretti år gamle utgivelsen før vi hører LP’en fra begynnelse til slutt på et lydanlegg i verdensklasse.

Stronger Than Pride ble spilt inn i Frankrike og på Bahamas, med god hjelp av produsentene som vanligvis var å finne i Robin Millars anerkjente Power Plant Studios i London, Mike Pela og Ben Rogan. Man hører på den silkemyke produksjonen at det er brukt både penger og tid på innspillingene for å gjøre oss akkurat så møre bare Sade kan. Denne platen er som skapt for nære, ettertenksomme og audiofile øyeblikk.

AUDIOMENY (levert av Duet Audio)
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 750 LB 12”
- PICKUP: Dynavector XX2 MK2
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKERE: 4 x Auralic Merak monoblokker (2 × 800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMFORDELER: Isol-8

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…