Det Kritiske Rom på Film fra Sør: Bildets makt

[Bilde]

Snurr film, kjør debatt! Siden 2003 har vi gravd dypere i samfunnsaktuelle spørsmål knyttet til Asia, Afrika og Latin-Amerika gjennom Det Kritiske Rom, vårt faste og svært populære program for filmvisning og samfunnsdebatt. Vi setter engasjerende, hardtslående og lærerik film på plakaten, fulgt av diskusjoner med filmskapere og eksperter.

I år setter vi søkelyset på nasjonalisme, ideologi, propaganda og ikke minst om bildets makt med utgangspunkt i filmen «Stronger Than a Bullet»

OM FILMEN
Syngende soldater på vei til fronten, falne martyrer og sørgende etterlatte: Saeid Sadeghi, filmens hovedkarakter og fortellerstemme, var Irans mest kjente krigsfotograf under krigen mot Irak fra 1980 til 1988. Hans sterke og ladede bilder fra Iran/Irak-krigen på 1980-tallet ble brukt som propaganda og rekrutterings-verktøy av det iranske regimet. Sadeghi var selv regimetilhenger, men i dag er han en angrende mann og holder seg selv ansvarlig for å ha sendt tusenvis av soldater i døden. Noen av dem helt ned i 13-årsalderen.

Stronger Than a Bullet tar oss med på Sadeghis personlige reise for å mane frem minner og mennesker fra krigens dager. Det er en sterk og velredigert film om en fallen helt, om nasjonalisme, ideologi, propaganda og ikke minst om bildets makt.

PANELSAMTALE ETTER FILMEN: Regissør Maryam Ebrahimi og Amir Mirzai (forfatter og leder for Rumi-festivalen) kommer til oss for å snakke om Stronger Than a Bullet, om propaganda, om bildets makt, og hva filmen kan fortelle oss om dagens situasjon i Iran og regionen for øvrig. Samtalen ledes av førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Sharam Alghasi.

Arrangementet er en del av Film fra Sør-festivalen og arrangeres i samarbeid med Norsk PEN.

Andre arrangementer i Det Kritiske Rom kan du lese om her: bit.ly/2J0m7T1

OM FILM FRA SØR
Film fra Sør arrangeres for 28. gang 8.- 18. november. Festivalen viser 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fordelt på 260 visninger. Billetter til utvalgte visninger er i salg fra 16.oktober. Fullt festivalprogram og billetter til hele festivalen slippes 26. oktober.

Årets Film fra Sør-kinoer er Nordisk Film kino Vika og Klingenberg, Cinemateket i Oslo og Vega Scene.

Følg årets festivalevent her: bit.ly/2QqP50P

Legg til ekstern kalender…