Svartlamon feirer 20 år

[Bilde]

Politi, barrikader og brostein -Okkupasjon og politisk rabalder!

Støttespillere fra alle deler av samfunnet, skribenter, arkitekter, musikere, kunstnere, anarkister, ungdommer, hippier, politisk engasjerte, arbeidsledige, politikere, kommunalt ansatte, motkulturelle, antiautoritære og andre deltok i kampen for å bevare husene på Svartlamon! Med enkle midler, et fandenivoldsk engasjement og en «gjør det sjøl» mentalitet ble krigen utkjempet. Folk bidro med det de kunne, lage og henge opp plakater, rigge scene, skaffe utstyr, være med i aksjonsgrupper, bygge barrikader, lage fluktveier mellom husene, lage mat, lage fester og fikse alle mulige slags aktivtiter. Det var høylytt, skranglete og effektivt!

Trondheim hadde et godt skolert aktivistmiljø fra 70tallets kamp for bevaring av Bakklandet og opprettelsen av UFFA. Om man sier at historien om Svartlamon starter med Svartlamon Beboerforening som ble opprettet i 1990, må man huske at Beboerforeningen i starten var en åpen forening som besto av beboere og andre krefter med erfaring fra disse kampene. Beboerforeningen kjempet for billige sentrumsnære boliger og å unngå rivningen av husene på Svartlamon. Rivningsklare boliger ble okkupert og engasjerte beboere og meningsfeller klarte å stoppe rivningen.

Etter en hard politisk kamp over store deler av 90 tallet ble det i 98´ klart at beboerne hadde vunnet. Beboerforeningen som inntil da hadde vært en kampgruppe, inngikk et samarbeid med kommunen og ble regulert til et byøkologisk forsøksområde. I 2001 ble Svartlamon boligstiftelse etablert og seieren sementert!

Sterke krefter fra kulturfeltet var viktige støttespillere for Svartlamon. Kunstnere, etablerte som uetablerte, med forskjellige uttrykk, engasjerte seg sterkt og Svartlamon har blitt en «kulturdrevet» bydel. For omverdenen er nok Motorspsycho, Kim Småge (Svartlamon Lever) og veggmaleriet til Gullvåg og Bleken mest kjent, men i kjølvannet av disse var det et mylder av kunstnere, musikere, arrangører og teknikere i sving! Man opplevde at man vant kampen ved hjelp av egne krefter!

Svartlamon har alltid hatt et stort antall beboere som jobber med kultur, enten det er snakk om kunstnere, musikere, forfattere, arrangører, eller teknikere. Dette har vist seg nyttig når Svartlamon arrangerer den alternative non-profittfestivalen Eat the Rich, Svartlamodagen og ved etableringen av Svartlamon kultur- og næringsstiftelse.

Dugnadsånd og «gjør det sjøl» holdningen kommer atter til sin rett når vi feirer; alle bandene spiller gratis og arrangører og frivillige stiller på dugnad!

Vi arrangerer jubileumsfesten for å markere at Svartlamon vant kampen mot rivningsspøkelset!

Verkstedhallen 30. november – 01. desember
18 års aldersgrense

Legg til ekstern kalender…