Samisk spillbar

[Bilde]

Kom og spill samiske brettspill på Skatten på Tøyen 13. desember kl. 18:00!
Her kan du spille masse varianter av de tradisjonelle spillene sáhkku, dablo og tablut. “Nye” spill siden sist er sjøsamisk dablo (cuhkka) og Máze-sáhkku. Hvis du ikke kan spillene er det folk tilgjengelig som kan lære dem til deg.

Brett, brikker og terninger tilgjengelig på stedet.
Mat og drikke kan kjøpes i baren.
PS: 18 års aldersgrense siden dette er et utested med alkoholservering.

Arrangører: Den samiske spillgruppa Daabloe og Oslo Sámiid Searvi/Oslo sameforening.


KORT OM SPILLENE:

Sáhkku-spill: To spillere, blanding av taktikk og flaks, kan minne noe om backgammon. Hver spiller styrer en armé av soldater (kvinnelige vs. mannlige) som prøver å slå hverandre ut. På midten av brettet er en kongebrikke som starter som nøytral, men som spillerne etterhvert kappes over å ha kontroll på. Målet med spillet er å slå ut alle hverandres soldater, eller i noen varianter å slå ut motstanderens dronningbrikke.

Dablo-spill: To spillere, strategispill, har noen fellestrekk med dam eller kinasjakk. Hver spiller styrer et lag av krigere som slår hverandre ut ved å hoppe over hverandre. Målet med spillet er å slå ut alle hverandres soldater, eller i noen varianter slå ut motstanderens kongebrikke, eller å lure motstanderen inn i en posisjon hvor vedkommende ikke lenger har lovlige trekk.

Tablut-spill: To spillere, strategispill, i slekt med norrøne og keltiske tafl-spill. En spiller styrer et lag av “svenske krigere” som prøver å hjelpe kongen sin til å flykte til brettets ytterkant. Den andre styrer et dobbelt så stort lag av “moskovittiske krigere” som prøver å fange svenskekongen.

Legg til ekstern kalender…