Abort i litteraturen med Lotta Elstad og Tove Nilsen

*«Jeg har skrevet boken i håp om å nå noen av alle dem som uttaler seg mot selvbestemt abort ut fra teoretiske overbevisninger – men som aldri har opplevd et uønsket svangerskap selv. Jeg har valgt en skjønnlitterær form for lettere å få formidlet en følelsesmessig opplevelse av situasjonen.» *

Teksten er skrevet på baksiden av Tove Nilsens debutbok Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken (1974), en roman som kom på den tiden kvinner som ville ta abort måtte «kle seg forsvarsløst naken» foran en nemnd som tok avgjørelsen for dem.

I Lotta Elstads bok Jeg nekter å tenke (2017) – «en sort, feministisk samtidskomedie om politikk, kjærlighet og en avgrunn som er farlig nær» – blir frilanseren Hedda Møller uønsket gravid med en berlinsk one-night-stand. Tilbake i Norge går hun til legen for å få henvisning til abort, men blir sendt hjem igjen da en ny regel pålegger henne å tenke på saken i tre dager. Elstad sier at hun ble inspirert til å skrive romanen etter en reportasjetur til Polen hvor hun skulle skrive om landets strenge abortlov.

*Møt Lotta Elstad og Tove Nilsen i samtale med Hanne Linn Skogvang, redaktør i Tidsskriftet Fett.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.

Velkommen! *

Legg til ekstern kalender…