Utstillingsåpning: Dyr i byen

Har du et dyr? Da er du ikke alene. Mennesker i Oslo har holdt dyr langt tilbake, både til nytte og glede. Dyr gir mat, klær og andre produkter – men også nærhet og vennskap.

Dyrenes liv har vært tett forbundet med menneskene og deres organisering av arbeid og fritid. I løpet av 1800-tallet vokste Christiania fra å være en småby til å bli en moderne hovedstad og storby. Med det økte ikke bare befolkningen: Det ble også flere hester, kyr, griser og høns i byen. I samme periode ble også holdningene til dyr endret, og flere begynte å arbeide for bedre forhold for dyrene. I 1859 ble Foreningen til Dyrenes Beskyttelse stiftet.

I løpet av 1900-tallet forsvant husdyra fra gater, gårdsrom og løkker. Ville arter mistet sine leveområder. Andre fant mat og overlevelse i storbyen, blant annet rev, grevling, duer og måker. Samtidig flyttet naturen – i form av kjæledyr – inn i stadig flere hjem.

Utstillingen viser hvordan tamme og ville dyr er en del av Oslos historie, hva dyrene har betydd for byen, og hva byen har betydd for dyrene.

Publikum vil møte et stort mangfold av kilder i utstillingen: malerier, fotografier, klær og mote, arbeidsredskaper, ulike gjenstander knyttet til dyrehold, utstoppede dyr, møbler, film, litterære tekster, intervjuer og offentlige dokumenter. I arbeidet med utstillingen har vi samarbeidet med forskere, fagfolk i ulike organisasjoner, blant annet Dyrebeskyttelsen Norge, andre museer, skoleelever og flere fotografer.

Professor Liv Emma Thorsen er faglig ansvarlig for utstillingen. Sivilarkitekt Julia Yran har ansvaret for utstillingsarkitektur og grafiske arbeider.

Legg til ekstern kalender…