Gratis orgelkonsert

Kjære konsertvenn!

Vi skriver straks oktober og en ny konsertmåned er i gang. Visste du at navnet oktober kommer fra den romerske kalenderen hvor oktober var den åttende måneden, octo.
I norrøn tid het den bare høstmåneden.
Nå er den her, oktober og høsten!

1. oktober spiller kantor Steinar Bjørnsengen.

8. oktober er det på nytt duket for en konsert i forbindelse med Oslo orgelfestival. 14 kirker og 16 konserter. Og Sagene, Hollenbach og undertegnede er med. Det blir et program i Hollenbachs ånd. Jeg legger ved en fyldig programbeskrivelse for de som vil studere programmet nærmere. Dessuten fra fortellingen om Albert Hollenbach og hans orgler.

15. oktober har en gammel musikktittel gitt inspirasjon til konsertprogrammet. Henry Purcell, 1659-95, var en engelsk organist og komponist som med sin særegne blanding av italiensk og fransk barokkmusikk, og med elementer av eldre engelsk musikk, skapte en stil som vi ofte omtaler som «typisk engelsk barokkmusikk». Purcell er husket for mye vakker musikk bla. Didos klage. Og ikke minst Trumpet tune and air. Og her er titlene og linken til dagens program. Trumpet tune betyr trompetmelodi, og orgelets trompetstemmer spiller friskt opp. Air er en omskrivning av ayr, ayre eller arie som betyr sang eller melodi. Og ofte av den litt mer stillferdige og introverte karakter. Altså en kontrast til trompetens jublende melodi. Du får høre noen komponisters «trumpet tune» og andre komponisters «air». En vakker miks av de klassiske mesteres høytidelige verker og noen nyere – og annleise tonar.

22. oktober er vi så heldige å få besøk av Oslo biskop Kari Veiteberg. Det blir en stor begivenhet for oss. Musikken jeg skal spille denne formiddagen er først og fremst Beethovens orgelverker. De er få, men til gjengjeld meget vakre og veldig tidstypiske. Orgelet var nok ikke Ludwigs instrument, men at han hadde kjennskap til det viser disse verkene med tydelighet. Det blir dessuten plass til et par transkripsjoner, det vil si musikk komponert for andre instrumenter eller orkester og seinere omskrevet for orgel. Jeg kan røpe noe om et måneskinn…

Som en kontrast til Beethovens musikk skal jeg spille den svenske komponisten Lars-Erik Larssons to orgelverker preludium og postludium. I Norge er Larsson en særdeles hyppig framført opphavsmann spesielt én dag i året, fordi de fleste kjenner og synger engasjert hans obligationsmarsch. Lurer du på hva den heter i Norge, så er svaret et par tastetrykk unna på google. Og for ordens skyld, jeg skal ikke spille «…?…» ved denne konserten. Det får bli en annen gang.

Biskopen vil framføre sin hilsen og møte oss ved kirkekaffen. Jeg håper på stort frammøte.

29. oktober blir det igjen Bach-konsert. Etter planen har turen har kommet til den fjerde triosonaten, i e-moll, i kombinasjon med det storslåtte preludium og fuge i e-moll. Og noen orgelkoraler….. kanskje i …. e-moll?

Alle konsertene avsluttes med en kort tidebønn med lystenning ledet av presten eller diakonen.
Og en kopp nykokt kaffe og hjemmebakt kake – på veien ut i hverdagen igjen.

Vil noen du kjenner stå på eller gå av epostlisten så send meg et varsel.

Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt.

Alt godt, Stein

Oslo orgelfestival, programtillegg:

Legg til ekstern kalender…