Å arbeide med variasjoner av Beckett

Sted: Solbakken Folkehøgskole
Tid: 2. november 10 – 16
3. november 10 – 17

Om kurset:
Schouskollektivets ”Variations of Beckett” er en tverrkunstnerisk gruppe som forsker på Samuel Beckett og hans arbeid. Gruppen har et pågående treårig prosjekt der de ønsker å komme nærmere inn på hva Becketts tekster forteller oss, og hvordan disse kan være relevante for oss i dag. Målet er å skape åpne rom der man kan trekke forskjellige paralleller til ulike felt og forskjellige kunstformer, og skape dialoger. På den måten settes Becketts ord på prøve, skaper nye forbindelser, og kan være grenseoverskridende. På Solbakken kommer Schouskollektivet til å dele måten de både forsker på sammen og hver for seg. Alle kunstnerne i gruppen vil holde hver sin workshop-del, som til slutt flettes sammen i en felles visning og diskusjon.

Sophie Barth: Fysiske minner
Sophie vil ta utgangspunkt i sitt arbeid med Becketts stykke “Krapps Siste Spole”, og utfordre dette universet. Hun kommer til å jobbe med det personlige, og ulike utforskende metoder for hvordan en kropp kan huske. Her vil hun trekke inspirasjon fra Jerzy Grotowski og japansk butoh-dans.

Nina Krogh: Å Gjenoppdage ord
Nina vil jobbe utfra den informasjonen som vi i dag opplever i ulike digitale former. Hun utforsker hva som kan skje når alle nå har muligheten til å publisere all slags former for tekster. Hvilken makt har ordet i dette mylderet av kommentarer, blogger, statuser, artikler, bilder, og tekster? Hva innebærer et ord og hvordan fortsetter ord og tekst å påvirke oss i dag? Ord og språk er mer enn kommunikasjon, det er en handling, en lyd som har kraft til å påvirke de rundt seg. Dette var Beckett klar over og det var noe han benyttet seg av i stykkene sine.

Ermioni Garramone: STILL LIFE
Hvorvidt det er å vente under et tre, å sitte i en lenestol, eller å være i et rom med et bord og et vindu – så fremhever Beckett meningsløsheten ved hverdagen. En atmosfære av tomhet gjennomsyrer tekstene hans – en “bevisst tilbaketrekning” – som manifesteres i den materielle verden.
Deltakerne inviteres inn i en utforskning der de skal gjøre studier av det romlige og temporale i henhold til tomhet.

David Tann: “Story vs. Play in Beckett”
Den irske kritikeren Vivian Mercier skrev at “Waiting for Godot” er et stykke hvor “ingenting skjer, to ganger”. I denne workshopen utforskes Becketts teknikker for å holde igjen plottet. Vi ser på hvordan Beckett bruker hverdagslige handlinger, og hvordan de kan være motiv for dramatisk effekt. Her fokuseres det spesielt på gestikk og fysiske rutiner som man ofte forbinder med tradisjonell slapstick og vaudeville humor.

Om Schouskollektivet:
Schouskollektivet er en kunstnerisk forskningsplattform som ble startet av Sophie Barth i 2016 da hun jobber på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka. Helt siden begynnelsen har Schouskollektivet vært et tilbud for profesjonelle kunstnere som enten vil utvikle arbeid i prosess eller gjøre studier av forskjellige tematikker i eget kunstnerskap. Schouskollektivet har samarbeidet med Oslo teatersenter siden begynnelsen av 2017, og fortsetter å være en synlig plattform for kunstnere som jobber i spennet mellom teori og praksis. I 2018 ble billedkunstner Nina Krogh med som leder, og har vært med på å starte opp “Variations of Beckett” – et treårig forskningsprosjekt på Samuel Beckett. Gruppen består nå av seks kunstnere totalt, og arbeidene våre publiseres jevnlig i arkivet: www.variationsofbeckett.net.

Om kursholdere:
Nina Krogh har bakgrunn i kunst og offentlig rom fra Kunsthøyskolen i Oslo. Hun jobber med lyd, performance og interaktive installasjoner, og leder “Variations of Beckett” med Sophie Barth.

Sophie Barth er teaterregissør og scenekunstner som jobber med interdisiplinære prosjekter. Hun etablerte Schouskollektivet i 2016.

Ermioni Garramone er arkitekt og scenograf. Grunnlaget for arbeidet hennes er relasjonene mellom rom, objekter og kroppen gjennom deres sameksistens. Hun underviser på Arkitektur – og designhøgskolen i Oslo, og er en del av “Variations of Beckett”-gruppen.

David Tann er en skuespiller og interdisiplinær kunstner fra London som skaper teater i Oslo med Undercover Theatre Company. Han er en del av “Variations of Beckett”- gruppen.

Det er ønskelig at alle deltakere har lest Becketts mest kjente stykke ”Mens Vi Venter på Godot” før workshopen. Den kan leses på norsk eller engelsk eller fransk.
*
Workshopene undervises både på norsk og engelsk.