MA-uke: Allegoria

[Bilde]

Hordaland kunstsenter har gleden av å invitere til en ny utgave av vår tradisjonsrike MA-uke. Avgangsstudent Kaeto Sweeney og kunstner Josèfa Ntjam viser prosjektet Allegoria. Utstillingen åpner kl. 19:00 med åpningsperformance kl. 20:30.

Vi møttes mens vi studerte kreativ skriving sammen ved L’École Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy for to år siden. Vi eksperimenterte begge med nye måter å fortelle historier på som kunne blande flette sammen fiksjon, poesi og revolusjoner. Våre historier kommer fra et personlig ståsted om identitet. Historier som ikke er normative og som er i stadig endring. Noen ganger får vi selv velge ordene om hvem vi er, noen ganger er det andre som velger dem for oss. Møtet med andres projeksjon kan være voldelig så vel som bekreftende.

Allegoria er en lek med dette paradokset og har utviklet seg fra et felles ønske om å stille seg spørrende til avstanden mellom kunst og publikum og forestillingen om oss og andre. Denne utforskingen gjør det mulig å forestille seg en alternativ nåtid og flere mulige framtider – futuribles – angående representasjonen av skeiv identitet og på afrofuturistiske perspektiver innen samtidskunstfeltet.

Allegoria er en direkte reaksjon som forsøker å gjenopprette en frihet i språket; friheten til å være sårbar, vulgær og flytende, som et alternativ til det ekskluderende akademiske språket og referansene som vi i økende grad bruker i kunstnerisk kontekst.

Allegoria er en lekeplass for re-appropriasjon og tilbakeføring fra teori til poetisk praksis innen performance, video og installasjon.

Allegoria er malt grønn for at et parallelt univers skal kunne sameksistere.

Du kan ta på alt som er grønt.

-
Kaeto Sweeney sine arbeider er formet rundt narratologi, de forskjellige måtene vi forteller historier på og måten vi oppfatter dem. Historier som er relevante både på et personlig og samfunnsmessig plan. Han benytter seg av denne interessen i sitt arbeid med performance og film, hvor han stiller spørsmål ved begynnelser/avslutninger, og bruken av prosjektor og green screen som teknologisk og poetisk enhet. Resultatet involverer publikums samspill med musikk i loop, powerpoints, video, dans, muntlige overlevering og forskjellige typer kamera. Han bruker disse uttrykksformene for å utforske vår kollektive forståelse av oss selv, og for å skape et øyeblikks empati mellom kunstner, kunst og publikum.

Nylig utstilling inkluderer LEO+ARIES som ble vist ved Joy Forum i Bergen.

Kaeto Sweeney bor og arbeider i Bergen hvor han for tiden studerer til en mastergrad i kunst ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst ved UiB. www.kaetokato.com

Josèfa Ntjam er interessert i mytologiske og historiske fortellinger, legemliggjort av bilder som hun re-approprierer for å skape nye narrativ. Bildene kan multipliseres og formidles i forskjellige former – eller hybridisert – og på den måten fortelle enda flere historier og dekonstruere forestillinger om autentisitet. Denne tilnærmingen er forankret i hennes forskningskonsept internets: Hennes utgangspunkt er ikke enfoldig, men mangefasettert. Visuelt og konseptuelt inkorporerer hennes arbeider referanser, deltakende praksiser og skjermbilder av kosmiske og dyphavslandskap. Produksjonen hennes er alltid “historier” om opprør og besvergelser; hver del er en ledetråd til verdenene som omslutter den, som hun finner opp eller får til å opphøre.

Hennes arbeider er blitt vist ved den 15. Lyon biennalen (Frankrike); Arnolfini – Bristol’s International Centre for Contemporary Arts (England); Bootleg (USA); Galerie Paris-Beijing (Frankrike); Zentral (Sveits); Palais de Tokyo (Frankrike); Bétonsalon (Frankrike) , La Cité internationale des arts (Frankrike); Dakar’s Biennale (Senegal); Art-O-Rama (Frankrike).

Josèfa Ntjam bor og arbeider i Aubervilliers i Frankrike. www.ntjamjosefa.com


MA-uken er et samarbeid mellom Hordaland kunstsenter og Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst ved UiB. To ganger i året inviteres MA-studentene i kunst til å søke om utstillingsplass på Hordaland kunstsenter. En profesjonell jury evaluerer søknadene, og en student blir tilbudt muligheten å vise sitt arbeid.