Ensemble Solis - gratiskonsert

Foto: Anders G. Østmoe

Kammerkoret Ensemble Solis og dirigent Ida Cecilie Holm inviterer til en times konsert viet britisk musikk og tekst, hentet fra de to dronningene Elizabeths regjeringsperioder.

Konsertens hovedverk er William Byrds “Messe for fire stemmer”. Messen ble komponert i 1592-3 under dronning Elizabeth Is regjeringstid i England, og er én av tre messer som Byrd publiserte i London på tidlig 1590-tall. De tre messene ble utgitt uten forside eller informasjon om utgiver. I kjølvannet av den engelske reformasjonen ble komposisjoner over de katolske messeleddene sett på som sensitive dokumenter, og ble man tatt med notene på seg risikerte man å bli fengslet. Dette er trolig grunnen til at Byrd valgte å ikke gi ut messene samlet, men heller i separate utgaver som var enklere å holde skjult.

William Shakespeare levde og virket i London samtidig med sin navnebror. Shakespeares 154 sonetter ble trolig skrevet i samme tidsperiode som Byrds messe, og den norske komponisten Bjørn Kruse har satt musikk til Shakespeares Sonette nr. 17 “Who will believe my verse in time to come”.

Benjamin Brittens “Concord” er hentet fra operaen “Gloriana” (1954) som ble urfremført som en hyllest til dronning Elizabeth IIs kroning. Handlingen finner sted på dronning Elizabeth Is tid, på et maskeradeball hvor dronningen også er tilstede. Halvguden Time og hans kone Concord ankommer ballet.

Organist Marcus André Berg medvirker på konserten, og skal både spille sammen med koret på “Festival te Deum” (1944), og fremføre et eget solostykke.

KONSERTEN HAR GRATIS INNGANG
Doner gjerne et frivillig bidrag til koret!

Konserten er støttet av Oslo kommune

Legg til ekstern kalender…