Figure-ring/New Voices (work in progress) av Vestland Danseteater/Simba Arts

Figure-ring/New Voices er et nyskapende debutverk om dansens tilstand og handlekraft hos Bergensbaserte performancekunstnere med innvandrerbakgrunn. Formålet er å oppdage det de er skapt til å gjøre – gaven, talentet, og kjærligheten de er gitt for både å beholde og samtidig gi vekk.

«I går var min stemme likeverdig. I dag er jeg fortapt. Kanskje jeg ble blendet av mulighetenes neonskilt, leste ikke det som sto med liten skrift: «bli assimilert eller reis tilbake der du kom fra».

«Det er en følelse av tomhet å bli fremmed for den stemmen som var din til å begynne med. Jeg begynner å glemme smaken av min egen fargerike stemme og språket er blitt et svakt minne.» – Simba

Innholdet i forestillingen kommer fra samstemthet. Her har ingen stått for utdelingen av bevegelser til en flokk individer, for her har alle eierskap til verket. Den baserer seg på koreografi skapt i fellesskap. Det blir en autentisk og etnisk danseforestilling, en blanding av moderne dans og samtidsdans, med afro-fusion fra reggae til azonto, musikalsk og bevegelsesmessig, med de vakre og karakteristiske fargerike klærne kjent som afrikansk java, dashiki eller kitenge. En utstilling av skjønnhet med sans for identitet, en følelse av hjemsted og tilhørighet. Det kommer til å bli et rikt og mangfoldig kulturverk hvor forskjellige historier samler seg om en unik samstemt stemme på scenen.

Vestland Danseteater (VDT) er en ansamling av profesjonelle aktører innen dans, teater og design med innvandrerbakgrunn, som fra sin base i Bergen har som formål å skape spennende, tilgjengelig, engasjerende og provoserende, men mest av alt inspirerende forestillinger som kan sette igang en samtale, fremme et synspunkt, fremme kultur, og fortelle en historie som resonnerer med publikum fra all slags bakgrunner.

27. februar: REIN BONUS: Ubuntu – et foredrag om afrikansk filosofi