Rudolf Nilsen, Arne Paasche Aasen og arbeiderbevegelsen

[Bilde]

Rudolf Nilsen og Arne Paasche Aasen er blant våre mest kjente og avholdte arbeiderdiktere. Som jevngamle Grünerløkka-gutter ble de i ung alder grepet av den den russiske revolusjon og engasjerte seg i arbeiderbevegelsen. «Bolsjevikyngelen», som de ble kalt, ville begge kjempe arbeiderklassens sak med ord og penn. Men etter den skjebnesvangre splittelsen i arbeiderbevegelsen i 1923 endte de i hver sin fløy – Paasche Aasen etablerte seg som Arbeiderpartiets husdikter, mens Nilsen fulgte mindretallet over i Norges Kommunistiske Parti.

Rudolf Nilsen ble en av de unge døde i norsk litteratur. 28 år gammel døde han av tuberkulose under et opphold i Paris, med kun tre diktsamlinger på merittlisten. Arne Paasche Aasen, på sin side, levde et langt liv som dikter og etterlot seg en enorm produksjon. Hva skyldes det at det er Nilsen som står igjen som den lyriske kjempen av de to, og som i størst grad trekkes fram og oppdages av nye generasjoner?

Arild Bye er forfatter av den kritikerroste biografien «Arne Paasche Aasen: Fra verdensrevolusjon til de nære ting». Jon Arne Corell har på sin side jobbet med Rudolf Nilsen i mange år, først gjennom å tonesette diktene hans på flere bejublede musikkalbum, nå gjennom en kommende Rudolf Nilsen-biografi. Bli med når de to møtes til samtale om norsk arbeiderbevegelse, diktning og menneskeskjebner. Samtalen ledes av Klassekampen-journalist Dag Eivind Undheim Larsen.

Etter samtalen spiller Jon Arne Corell egne melodier til Rudolf Nilsens dikt.

Arrangementet er gratis.

Legg til ekstern kalender…