Slippkonsert Georg Reiss «Tárogató»

Georg Reiss ønsker med denne CD-utgivelsen å åpne folks ører for det vakre, men i Norge ukjente blåseinstrumentet Tárogató. Det er Ungarns nasjonalinstrument, og kan best sammenlignes med en sopransaksofon i tre. Instrumentet er mest brukt i ungarsk og rumensk tradisjonsmusikk, men Georg Reiss vil vise at Tárogatóen kan brukes til mye mer enn det.

Den varme, mørke og ofte litt melankolske tonen kler like gjerne norsk folkemusikk som tango eller barokkmusikk.

Med seg på konserten har han pianisten Ulf Nilsen, bassist Helge Ellingsen, trekkspiller Tom Karlsrud og Metrokvartetten.

Som frilans klarinettist og saksofonist har Georg Reiss preget den norske musikkscenen i 40 år. Han har en forkjærlighet for å fordype seg i musikksjangre hvor klarinetten er toneangivende: Sigøyner, jazz, klezmer og folkemusikk. Gjertruds Sigøynerorkester, Magnolia Jazzband og Ophelia Ragtime Orchestra spiller han fast med. Hans eget orkester Streif var tidlig ute med å hente inspirasjon fra norsk folkemusikk, og spilte inn platen «Trollfugl» live på Cosmopolite i 2000.

Georg Reiss er en av få utenfor Ungarn/Romania som spiller Tárogató. Han har brukt instrumentet i flere innspillinger med Gjertruds Sigøynerorkester og i musikken til tv-serien Blåfjell, men dette er den første CD-utgivelsen som i sin helhet er viet Tárogató.

«Jeg har alltid ønsket å finne det ultimate instrumentet som kan uttrykke det jeg vil fortelle, og som kan bli en del av min identitet. Klarinetten og saksofonen må ha meg unnskyldt, da jeg hørte Tárogató for første gang hørte jeg min egen stemme. Det var som å se sitt eget speilbilde for første gang, noe helt nytt, men samtidig kjent». G.R.

Line-up:

Georg Reiss, tárogató
Ulf Nilsen, flygel
Helge Ellingsen, bass
Tom Karlsrud, trekkspill
Bjarne Magnus Jensen, fiolin
Ida Kristine Hansen, fiolin
Gunnhild Nordahl, bratsj
Jan Clemens Carlsen, cello

Legg til ekstern kalender…