Fremtidens Levninger

Tittel: Fremtidens Levninger
Sted: Deichman Grünerløkka, Sofienbergparken
Tid: 28 oktober 2021, klokken 18:00 – 22:00
Medvirkende kunstnere: Laurie Lax, Mekdes W Shebeta, Beate Petersen, Kjersti Sundland, Ole Christian Ellestad, Nora Adwan, Linn Cecilie Ulvin, Samuel Brzeski.

60 000 mennesker ligger begravet i Sofienbergparken. De er levninger fra den tiden stedet huset Oslos største gravplass (1858-1931). Det var de fattige i byen som hadde blitt hardest rammet av koleraepidemien noen år tidligere, og grunnet plassmangel ved de eldste kirkegårdene ble Sofienberg gravlund anlagt.

Værforhold og tele presser beinrestene opp av jorden. Våren 2020 ble åtte kunstnere invitert til en dialog med levningene som fremdeles, om enn flyktig, «insisterer» på sitt nærvær, men som i dag er borte fra det kollektive minnet. «Fremtidens Levninger» gir form til en hjemsøkende dimensjon i våre liv. «Ordet hjemsøkt», på engelsk «Haunted», ble av den franske filosofen Jacques Derrida omdannet til en egen viten om væren i hans begrep Hauntologi. I følge Derrida peker Hauntologi mot at all eksistens også består av det vi ikke kan se, det som har vært. Steder vi oppsøker, er både levende og døde på en gang.

Levningene i jorda har gitt liv og åpner for nye og uventede perspektiver. Torsdag den 28. oktober kl 18.00 inviterer kunstnerne til videovisning, opplesninger og performance. Arrangementet begynner på Deichman Grünerløkka og avsluttes med performancer og visning av temporære videoskulpturer i Sofienbergparken. Arrangementet avsluttes klokken 22 00. Velkommen!

Legg til ekstern kalender…