Politikk til salgs: The Caviar Connection. Film og panelsamtale

THE CAVIAR CONNECTION
Regi: Benoit Bringer
2021 / Frankrike / 55+55 min


I januar 2013 stemte delegatene i Europarådet over å godkjenne eller forkaste en rapport som omhandlet omfanget av politiske fanger i Aserbajdsjan. Svært overraskende for mange så stemte et flertall av delegatene for å forkaste rapporten og dermed også mot å reagere mot aserbajdsjanske myndigheters behandling av journalister og politiske opposisjonelle. Hvordan kunne dette skje?

Etterhvert ble det klart at flere av delegatene hadde blitt bestukket av aserbajdsjanske myndigheter. Flere europeiske politikere er dømt eller under etterforskning for korrupsjon.

I Benoit Bringers film The Caviar Connection blir vi stilt overfor det aserbajdsjanske regimets massive innsats for å pynte på sin internasjonale anseelse, og journalistene som avdekker hva som ligger bak: Khadija Ismayilova, som ofrer egen sikkerhet for å avsløre presidentfamiliens bruk av folkets penger, Bastian Obermayer (som ledet undersøkelsen av de såkalte Panama Papers) og et nettverk av andre aserbajdsjanske og internasjonale journalister.

Denne filmen går dypere inn i historien enn noen har gjort tidligere og undersøker hvordan pengene gikk fra aserbadsjanske statsansatte til de europeiske politikerne. Den viser også hvilke tragiske konsekvenser Europarådets unnfallenhet hadde for kritikere av regimet i Aserbajdsjan, i årene etter 2013.

Også en norsk politiker stemte mot rapporten, men ingen etterforskning er gjort.


SAMTALE ETTER FILMEN:
Hvordan kunne korrupsjonsskandalen i Europarådet skje? Hvordan opplevdes det å være tilstede i rådet? Hvordan trekkes folk egentlig inn i korrupsjon, og hvorfor er det så vanskelig å forhindre?
Dette er noen av spørsmålene vi vil ta opp i samtalen.

I panelet:

- Jette Christensen, tidl. stortingsrepresentant for Ap, representant i Europarådet 2017-2021.

- Ingjerd Schou, stortingsrepresentant for Høyre, representant i Europarådet i 2013 da avstemmingen om Aserbajdsjan foregikk.

- Guro Slettemark, leder av Transparency International Norge.

- Even Sebastian Skallerud fra Oslo Dokumentarkino er ordstyrer.

Legg til ekstern kalender…
#Film