Dakha Brakha

Line-up:

Marko Halanevych – vokal, darbuka, tabla, trekkspill, trombone
Iryna Kovalenko – vokal, basstrommer, trekkspill, perkusjon, buggy, zgaleyka
Olena Tsibulska – vokal, basstrommer, perkusjon, garmoshka
Nina Garenetska – vokal, cello, basstromme

Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset», Dakha Brakha. Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.

De siste 20 årene har denne prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale. Dakha Brakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? Dakha Brakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til – en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.

Deres utstrakte karisma ligger i røttene – Dakha Brakha ble grunnlagt i 2004 av Vladyslav Troitskiy som jobbet som direktør for et avantgarde-teater kalt Dakh, en innflytelse som er tydelig i bandets forestillinger. Dakh Theater er et av Europas mest ledende produksjonshus for avantgarde-teater, og Dakha Brakha er deres eget house-band. Det var i denne sammenheng gruppen hadde sin første opptreden i Norge, da de sammen med Dakh Theater åpnet Oslo World-festivalen i 2011. Siden den gang har de ikke opptrådd i Norge igjen, og vi er derfor henrykt over å kunne ønske dem velkomne til Cosmopolite 19.februar 2022!

Legg til ekstern kalender…