Céu

Céu er ambassadør for ny brasiliansk musikk, og er dessuten en av de viktigste brasilianske artistene i sin tid. Med inspirasjon fra blant annet Billie Holiday og Lauryn Hill, har hun med sin egen stil gjort seg fortjent til en amerikansk Grammy-nominasjon, i tillegg til å ha vunnet to Latinske Grammys.

Det er noe forførende og herlig tilbakelent over låtene til Céu. Hennes krystallklare og behagelige stemme ornamenterer uanfektet over en blanding av elektronika og samba, med hint av reggae og dub som lurer under overflaten. Hun blander sjangre og leker med nytt og gammelt, elektronisk og organisk, brasiliansk og amerikansk – og det med stort hell. Alt dette kombinert med en ekstremt vinnende scenepersonlighet, er dette en artist som virkelig vet å trollbinde publikum.

«Céu has a cool, sensual, laidback voice that provides an instant reminder of Astrud Gilberto and the bossa nova movement that seduced the US in the early 60s». – THE GUARDIAN

Med en far som var komponist og musikkviter fikk Maria do Céu Whitaker Poças tidlig innføring i noen av Brasils største klassiske komponister, særlig Heitor Villa-Lobos, Ernesto Nazaré og Orlando Silva. Allerede som tenåring delte hun scene med noen av landets største musikalske stjerner, og det var ingen stor overraskelse da hun ble nominert til latinsk Grammy for årets nykommer og toppet de brasilianske salgslistene med sin første utgivelse i 2007. Hun er også en av veldig få brasilianske artister som har spilt på Coachella i California og som har fått sine album utgitt over hele verden til strålende kritikker. I tillegg står hun bak den brasilianske låta som har nådd høyest opp på amerikanske Billboardlister siden Astrud Gilberto med “Girl from Ipanema” i 1963.

Under et opphold i New York tidlig i 20-årene samlet Maria inspirasjon fra blant annet jazzsangerinnene Billie Holiday og Ella Fitzgerald, soulartistene Lauryn Hill og Erykah Badu, og fra amerikansk Hip Hop. Vel hjemme frontet hun så først en samba-funk-gruppe og siden en elektro-dance gruppe, og vekket raskt interesse hos flere store plateselskaper før valget hennes til slutt falt på indielabelet Urban Jungle, som kunne tilby henne den kunstneriske friheten hun trengte.

Platene “Tropix” (2016) og “Apká” (2020), vant begge Latinske Grammys, og den 12. November 2021 slapp hun et rykende ferskt album "Um Gosto de Sol», som inneholder coverlåter av kjente sanger fra band som The Beastie Boys til artister som Fiona Apple, Jimi Hendrix, Joao Gilberto and Milton Nascimento. Vi har all grunn til å tro at også dette albumet blir en suksess!

Legg til ekstern kalender…