Boklansering: Fra gutterommet til Gestapo av Terje Emberland

Velkommen til boklansering med forfatter Terje Emberland på Folk.

«La oss reise en bevegelse i Hitlers ånd! Vær med på å bygge hans verk i Norge!» Slik lød oppfordringen fra taleren som hadde stilt seg opp i Studenterlunden en søndag i midten av mai. Rundt ham stod en gruppe unge menn iført armbind med et hvitt hakekors på blå og rød bakgrunn. Like etterpå braket de sammen med antifascistiske motdemonstranter fra arbeiderbevegelsen anført av Einar Gerhardsen. Nasjonalsosialismen var kommet til Norge.

Med utgangspunkt historia til Norges Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti presenterer Terje Emberland en dramatisk fortelling om en ungdommelig, nazistisk subkultur i mellomkrigstidas Norge. Vi følger ungguttene gjennom rabaldermøter og gatekamper med arbeiderbevegelsen, antisemittiske aksjoner og konspiratoriske møter med nordiske og tyske trosfeller. Underveis får vi nærgående portretter av aktivistene som forteller mye om de ideologiske, sosiale og psykologiske årsakene til deres politiske radikalisering.

Forfatter Terje Emberland (f. 1956) er dr.philos., religionshistoriker og forsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo. Han har skrevet en rekke bøker og fagartikler om antisemittismen, nazismen og fascismens historie, norsk okkupasjonshistorie, moderne esoterisme og konspirasjonsteorier. Terje Emberland var ekspertvitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.


Få med deg flere spennende arrangementer på Folk! Abonnér på vårt nyhetsbrev: folkistorgata.no/nyhetsbrev

Legg til ekstern kalender…