FOTOUTSTILLING "FRAGMENTER" av Håkon Grønning, Monica Skau Engell og Henrikke Hammett Havaas

GRUPPE FOTOUTSTILLING
“FRAGMENTER”
av Håkon Grønning, Monica Skau Engell og Henrikke Hammett Havaas
09. – 12. mars 2023
Vernissage torsdag 09. mars • kl. 18

ÅPNINGSTIDER
fredag • kl. 15-20
lørdag / søndag • kl. 12-19

Med prosjektet Fragmenter deler vi en reise som går inn i det indre landskapet av sårbarhet, lengsel, drømmer og følelser ved bruk av fotografi, tekst og lyd.

Fotografiene er ofte skapt ute i landskapet men også på «location» eller i studio. Vi har vært på ulike steder, brukt ulike fototeknikker ved opptak og etterbehandling til å oppnå uttrykket vårt.

Fragmenter er løse biter, men gir betrakteren mulighet til å reflektere over egne opplevelser og erfaringer i sine egne indre landskap. Fragmenter er også et uttrykk for sammenkomsten av tre fotografer som bidrar med hver sine egne biter til opplevelsen av denne utstillingen. Alle tre arbeider impulsivt og skaper ofte i den kreative prosessen andre bilder enn det vi hadde sett for oss på forhånd.
Vi har alle arbeidet med forskjellige modeller og etablert nære og tillitsfulle samarbeidsforhold for å kunne formidle tankene våres gjennom verkene som vises.

Fragmenter viser til en samhandling, møtet mellom fotograf og modell, tilliten og intimiteten som er nødvendig for et autentisk resultat, et øyeblikk, eller et flyktig uttrykk som kanskje aldri vil la seg fange igjen.

Vi har i flere av bildene valgt å uttrykke oss gjennom akt i landskap og natur. Ved å sette en naken kropp i kontrast mot kraftfull natur ser vi det svake mot det kraftfulle, det myke mot det harde og det lille mot det store. Uttrykket i bildene forteller om kamp og motstand, fortrolighet, lengsel, sameksistens med kreftene og beundring for naturen og sårbarheten.

I flere av verkene er det brukt ulike teknikker og effekter for å tilføre en viss abstraksjon og «avstand» fra det tradisjonelle tydelige og detaljskarpe fotografiet, mens i andre tilfeller er effektene skapt delvis i etterbehandlingen.

Med inspirasjon fra de fotografiske verkene i denne utstillingen vil det også bli delt en musikalsk lydreise som vil være tilgjengelig gjennom online streaming. Lydreisen bidrar til en dypere sanselig opplevelse av utstillingen.

Fragmenter er en fortelling om de forskjellige tilstandene vi mennesker går gjennom i livet. Det vakre, det enkle, det tunge og det litt mystiske som man ofte ikke tør å dele og vise sine medmennesker, men som likevel kjennes på innsiden.

Henrikke
Monica
Håkon

BIO av fotografene Håkon Grønning, Monica Skau Engell og Henrikke Havaas

Håkon Grønning

Født: Bærum 1956
Bosted: Trondheim
Utdanning Siv.Ing. Elektroingeniør NTH 1981
Utdanning foto:

Min «utdannelse» innen foto er en lang rekke workshoper, kortere kurs og samarbeid med andre fotografer siden ca. 1990.

Bla. Morten Krogvold trinn I, II og III (1990-tallet)
Workshoper i regi av Nordphotography i St.Petersburg (2017, 2019) og på Saga, Inderøy 2019 Jeg har også lært svært mye av modellene jeg har samarbeidet med og av kollegaer i Trondhjems Kameraklubb.
Utmerkelser:
Vinner «15th Julia Margaret Cameron Awards», Category «the feminine universe» – single image section 2020. (https://www.thegalaawards.com/15th-jmca-the-feminine-universe)
Vinner av PhotoShoot Awards Nude 2019 (http://www.photoshootawards.com/nude2019/Presentation-en.aspx)
Trierenberg Super Circuit («verdens største fotokonkurranse»): – Gull: 2019 (2stk), 2018, 2016
- Sølv: 2017
«Norgesmester» i foto 2017 og 2016 (Norsk Selskap For Fotografi)
En lang rekke premieringer innen FIAP-systemet (Fédération Internationale de l’Art)
Utstillinger:
«Kystlinjer” – aktbilder langs sjøkanten i Agdenes. Separatutstilling i låven på eget sommerhus, Vassbygda, Agdenes, 2017
«Trondhjemsnatt» – kollektiv utstilling med Trondhjems Kameraklubb, Cafè Ni Muser, Trondheim, 2016
Publikasjoner:
«Trondheim – natur, kultur og mennesker» – Adresseavisens Forlag, 1996, ISBN 82-7164-043-7 (flere bilder i boka)
«Stora boken om barn» – Rabén Prisma, 1995, ISBN 91-518-2756-5 (forside, samt flere bilder i boka)
«Jeg så, jeg så Norge» – Fotografi/ Nordisk Fagpresse a.s., 1994, ISBN 82-7694-002-1 (flere bilder i boka)
Medlemskap:
Trondhjems Kameraklubb og BioFoto siden ca. 1990 BioFoto siden ca. 1990

Monica Skau Engell

Født: 1960 i Bergen
Bosted: Langhus i Nordre Follo kommune Utdanning: Grafisk formgiver og vindusdekoratør

Jeg kjøpte mitt første analoge kamera i studietiden, og med tilgang til mørkerom på skolen, ble dette raskt til en stor interesse.

Da tilgangen til mørkerommet forsvant og kameraet etter hvert takket for seg, skulle det gå mange år før jeg i 2010 fikk mitt første digitale speilreflekskamera.

Det var ikke kjærlighet ved første blikk, og det skulle gå en lang stund før jeg begynte å finne min form, som bestod av utelukkende kvadratiske formater, samt uavhengig av sjangere jeg har vært innom, er bildene mine nokså minimalistisk preget, uten at det har vært et bevisst valg.

I 2018 tok jeg mot til meg og meldte meg først inn i Kolbotn fotoklubb, og senere, i 2021 også Oslo fotoklubb. Her finner jeg kollegialt vennskap og mye inspirasjon.

De siste årene er det portrettet og menneskekroppen som sådan jeg har størst glede av å gjengi på min måte. Jeg er bare i startgropen i dette fascinerende feltet og har en lang og spennende vei i møte.
Jeg har ikke formell fotografisk utdannelse, men har de siste årene deltatt på ulike kurs og workshops og nevner spesielt Olav Storm i 2019, Håkon Grønning i 2020 og Morten Krogvold 2021

Utmerkelser og deltakelse:
KOLBOTN FOTOKLUBB: Årets fotograf 2019, 2020 og 2021
OSLO KAMERAKLUBB: Klubbmester 2021
3. MUNKEN fotokonkurranse: Beste autor 2020
5. MUNKEN fotokonkurranse: Beste autor 2022
VESTKYSTEN FOTOKAMP: Beste autor 2019
NSFF (Norsk selskap for fotografi) 3. plass i kategori «Kolleksjon» Papir som beste plassering
MAGASIN.NO Representert med 4 siders oppslag/artikkel/omtale samt cover i magasinets første utgave 2020
Separatutstilling i samarbeid med musiker Lorenzo Nardocci og jazzgruppa «Silent fires» 2020
Har deltatt i diverse utstillinger i regi av Kolbotn fotoklubb i perioden 2019- 22
KUNST I FOLLO – regionalt kunstarrangement. Deltatt i privat regi med 6 bilder på Rosenholm Campus 2021
Publisert i BLOOM MAG ROMA – magasin for fashion og beauty med 8 bilder Mai 2022

Henrikke Havaas

Født: 1991
Bosted: Nesodden
Utdanning: Internasjonal management, Yoga og Embodiment Jobber til daglig som fotograf og musikkdesigner hos ACX Music

Helt fra jeg var barn har fotografiens verden og kamerahuset vært en stor lidenskap. Interessen ble vekket gjennom et analog kamera som familien min eide, til at jeg kunne selv investere i mitt eget digitalkamera i 2009. Alt jeg gjør i fotografiens verden er selvlært. Etter Videregående Skole har jeg tatt oppdrag som fotograf for aktører som Oslo Nights, Nationen, Felleskjøpet og Medienettverket. Under studiene mine på Campus M21 i München var jeg skolens in-house fotograf og deltok i prosjekter med bl.a BMW, Europaparlamentet i Brüssel og FC Bayern München. I dag har jeg en lang erfaring med portretter og tatt oppdrag for blant annet barnehager, firmaer og artister som trenger bilder til musikkutgivelser.

Kommersiell bildetaking har mange fine sider, men det er i det kunstneriske området av fotografien at jeg trives aller best.

For å kunne bedre forstå bedre hvordan menneskelige følelser kan komme til uttrykk i fotografien har jeg tatt selvportretter i over 13 år. Dette har gitt meg en dyp innsikt i min egen sårbarhet og gitt meg en bedre forståelse av hvordan jeg kan guide modeller.. Møtet mellom mennesket i sin nakenhet og naturen er en stor inspirasjon i mitt arbeide som kunstfotograf. Autentisitet og historiefortelling i fotografien er det som driver meg i denne uttrykksformen og som gir meg motet til å dele bildene mine.

I de siste årene har jeg fokusert på aktfotografi og vil fortsette på denne veien.

Legg til ekstern kalender…