Avlyst
Ulrike Maria Stuart

Ulrike Maria Stuart

Et dronningdrama av ELFRIEDE JELINEK.
Oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen. Bearbeidet av Melanie Mederlind.


“Det er merkelig hvordan et teaterstykke ofte blir innhentet av virkeligheten” sier ELFRIDE Jelinek i et intervju for Nationaltheatrets repertoarmagasin. Hun sikter til hvordan ULRIKE MARIA STUART har truffet midt i den pågående tyske debatten om løslatelsen av sentrale RAF-medlemmer. Teksten tar utgangspunkt i 70-årenes beryktede Rote Armé Fraktion – i Norge bedre kjent som Baader-Meinhof-gruppen – og knytter deres historie an til konfliktene i Schillers historiske maktdrama MARIA STUART. Den avslører to selvutnevnte dronninger som laget historie på 70-tallet: Ulrike Meinhof og Gudrun Ensslin, og de forbindelseslinjer som går tilbake til tudortidens erkerivalinner; Maria Stuart og dronning Elisabeth.

Allerede året etter at hun fikk Nobelprisen, introduserte Nationaltheatret Elfriede Jelinek for det norske publikum gjennom et scenisk portrett signert Eirik Stubø. Det var i forbindelse med Samtidsfestivalen 2005. Når Nationaltheatret under årets Samtidsfestival presenterer hennes aller siste stykke, er det første gang et av hennes drama settes opp i sin helhet ved en norsk scene.

Den svenske Jelinek-eksperten Melanie Mederlind er håndplukket for å iscenesette Jelineks utfordrende tekst, og scenografien er ved tyske Katrin Nottrodt, som også var ansvarlig for den sterkt omdiskuterte tyske uroppførelsen ved Thalia Theater i Hamburg høsten 2006.

Melanie Mederlind, født 1972, er utdannet danser, skuespiller og dramaturg i tillegg til sitt hovedmetier som en av Sveriges mest markante, yngre regissører. Hun er født i Uruguay, oppvokst i Malmø og har utdannelse som skuespiller fra Teater- og filmhøyskolen i Lisboa og som regissør fra Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun introduserte Jelinek for et svensk teaterpublikum med sin avgangseksamen i 2004 og har siden gjort seg bemerket for sine iscenesettelser av sterke stemmer innenfor samtidsdramatikken. Hun gjestet samtidsfestivalen 2005 som regissør for PSYKOS av Sarah Kane.

*ULRIKE MARIA STUART har skandinaviapremiere 28. september på Nationaltheatret og har tidligere kun vært oppført ved Thalia Theater i 2006 og ved Staatstheater Hannover i 2007. Thalia Theaters oppsetning gjestet Theatertreffen i Berlin i mai 2007.

Ulrike Maria Stuart ble nylig kåret til årets beste tyskspråklige skuespill i Theater Heute, Europas ledende teatertidsskrift.*


^Pressen skriver:
“sterkt teater…imponerende ensembleprestasjon”
DAGBLADET

“Spenstig…med den friske energien som godt teater gir”
VÅRT LAND

“Engasjerer…en meget sterk forestilling”
KULTURSPEILET


Forestillingen varer ca. 2 timer – ingen pause.

(hentet fra www.nationaltheatret.no)^


Legg til ekstern kalender…