UTMARK - Alog / Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv / Håvard Volden og Daniel Meyer Grønvold

Utmark er Bergen Kunsthalls nye konsertserie på Landmark. 30. og 31. mai blir en tettpakket Utmarkhelg med til sammen seks konserter. I tillegg til en legendarisk amerikaner presenterer vi noen av de fremste eksponentene for den eksperimentelle musikkscenen i Norge. Sentrale stikkord for helgen kan være: elektronikk, gitarer, impro, glitch, amatørisme, analoge synther, fioliner, lydobjekter, workshopkonsert, supergruppe.

Lørdag 31. mai:

Alog, Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv, Håvard Volden og Daniel Meyer Grønvold


Alog er Espen Sommer Eide og Dag-Are Haugan, begge opprinnelig fra Tromsø. Siden 1998 har de vært blant de ledende utøverne av eksperimentell elektronisk musikk i Norge. I 2006 plukket de bl.a. opp Spellemannsprisen for sitt tredje album på Rune Grammofon, Miniatures og i 2008 var de nominerte for sitt nyeste album Amateur.

Noen av teknikkene som Alog utviklet for Miniatures ble nyfigurert og videreutviklet på Amateur. Bandet har i stadig større grad arbeidet med diverse akustiske instrumenter og i samarbeid med andre musikere. Mot slutten av 2006 reiste de rundt sammen med Nicholas H. Møllerhaug og Sigbjørn Apeland på kysten av Vestlandet og besøkte en rekke musikkskoler og musikkrom på barneskoler med det mål for øye å ta opp den unike lyden av hver samling med instrumenter. Kjernen i arbeidet med Amateur var nettopp amatørens lidenskap for det han eller hun bedriver – en frisk tilnærming til det å spille musikk som ofte forsvinner gjennom mange års øving og i tradisjonelle konsertpresentasjoner.

Alog har nylig utviklet en live versjon av improvisasjonsprosessen som lå bak Amateur. Denne versjonen involverer et arsenal av instrumenter og hjemmebygde objekter som blir elektronisk bearbeidet live uten å miste sin akustiske kvalitet. På Utmark vil deler av konserten fremføres av en Alog-supergruppeversjon, der den utvidede besetningen inkluderer Sigbjørn Apeland, Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv.

Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv

Ole-Henrik Moe er fiolinist og komponist. Som komponist er han kompromissløs i sin utforsking av fiolinens grenser og utsetter både utøveren og lytteren for kraftige prøvelser. Disse prøvelsene gir imidlertid full musikalsk uttelling for den som lar seg utfordre. Moe og ektefellen Kari Rønnekleiv har i mange sammenhenger spilt sammen som duo, og gav i fjor ut albumet Ciacona / 3 Persephone Perceptions på Rune Grammofon – en plate som ble belønnet med fjorårets Spellemannspris i klassen for samtidsmusikk.

Håvard Volden og Daniel Meyer Grønvold er to Oslobaserte gitarister. Duoen spiller improvisert musikk med fokus på ”tekstur og timing”. De to gitaristene tilhører det som allerede har begynt å bli omtalt som ”den unge scenen” innen norsk impro. Dette er musikere med føttene plantet både i den eksperimentelle rocken og i den mer jazzorienterte improvisasjonsmusikken. Volden spiller også i bandet Dallas Wallpaper og Spænnkraft. Meyer Gønvold er på sin side medlem av Minn Minn Lights & Mi-Kydno.

Konsertene på lørdag presenteres i samarbeid med Ny Musikk Bergen

UTMARK

- Bergen Kunsthalls nye konsertserie på Landmark

Landmark er allerede etablert som en av de mest aktive kulturarenaene i Bergen, med arrangementer uken gjennom, hele året. Landmark har siden starten også vært et hyppig brukt konsertsted. Som arena for musikk er Landmark unik med sin intime atmosfære, der artistene oftest er plassert på gulvet blant publikum, eller ”svevende” over lokalet på en av de høyt lokaliserte scenene. Utmark er Bergen Kunsthalls egen konsertserie, og markerer et ønske om å integrere musikkfeltet sterkere i institusjonens øvrige virksomhet. Utmark skal presentere konserter innen ulike sjangrer fra rock til klassisk samtidsmusikk. Stikkord kan like gjerne være elektronisk som akustisk, etablert som alternativt, internasjonalt som lokalt, men alltid med et dedikert fokus på den mest interessante og relevante nye musikken.

Legg til ekstern kalender…