Synne Skjulstad disputerer: "Mediational Sites: A Communication Design Perspective on Websites"

Synne Skjulstad disputerer fredag 13. juni 2007 for Ph.D. – graden i medievitenskap ved Universitetet i Oslo med avhandlingen: “Mediational Sites: A Communication Design Perspectives on Websites”.

Uttrykksregisteret på World Wide Web har i løpet av svært kort tid har blitt utvidet betraktelig. Synne Skjulstad viser i avhandlingen ’Mediational Sites: A Communication Design Perspective on Websites’ hvordan man kan forstå webgrensesnitt som medieflater der form og innhold i økende grad smelter sammen.

Webdesign er noe de fleste mener noe om, men de færreste har et godt vokabular for beskrive og analysere. Avhandlingen tar utgangspunkt i en begrepsmessig krigssone der tradisjonelle perspektiver på brukervennlighet og estetikk har stått steilt mot hverandre. Skjulstad tegner på bakgrunn av dette opp et rammeverk som gjør det mulig å analysere slike komplekse medieuttrykk. Mens det finnes lange tradisjoner på analyse av film og bilder har websider til nå ikke blitt viet den samme analytiske oppmerksomheten.

Skjulstad har i sin avhandling undersøkt hvordan en rekke ulike former for digitalt design er avgjørende for hvordan innovative websider fremstår som kommunikative medieuttrykk og hvordan dette benyttes i moderne merkevarebygging. Avhandlingen består av fire internasjonalt publiserte vitenskaplige arbeider og en innledende refleksjon der kommunikasjonsdesign på web blir diskutert i lys av global medieindustri.

Avhandlingen presenterer en estetisk tilnærming til analyse av websider. Disse behandles som svært komplekse medieuttrykk som kombinerer informasjon, interaksjon og grafisk design. Gjennom begrepet ’kommunikasjonsdesignperspektiv’ setter Skjulstad fokus på hvordan form og funksjon kan ses på som to sider av samme sak i webkommunikasjon. Gjennom et kommunikasjonsdesignperspektiv forstås form og innhold i websider som tett sammenvevd slik at webgrensesnitt fremstår som medierende flater –’mediational sites’.

Avhandlingen analyserer websider fra bl.a. designfirmaene Bleed, Volumeone, Non-Format, No-Domain, i tillegg til en eksperimentell webside Skjulstad selv har vært med på å designe. Avhandlingen setter også fokus på medieforskning med utgangspunkt i webdesignpraksis.

Synne Skjulstad har siden 2001 arbeidet ved InterMedia, UiO. Graden Ph.D. avlegges ved Institutt for medier og kommunikasjon, UiO.

Sted: Forum, Forskningsparken, Oslo.

Prøveforelesning: 9.15-10.00

Disputas: 10.30-

Mer info her: her

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…