Vagant 2/08

Vagant 2/08 retter søkelyset mot litteratur og revolusjon i Latin-Amerika. Nummeret presenterer andre litterære strømninger enn boom-bølgens forfattere, som har dominert den europeiske lesningen av latinamerikansk litteratur siden 60-tallet. Hovedfokus ligger på Cuba, der revolusjonen i særlig grad har preget den offentlige og private sfæren. Revolusjonen belyses både som konsept, som hendelse og som mulighet.

Historisk bakgrunn. Gisle Selnes og Inger Elisabeth Hansen tar i hvert sitt essay for seg mytene som oppstod gjennom europeernes møte med «den nye verden». José Martí, Fidel Castro og Che Guevara er representert med egne tekster, som gir et direkte møte med arkitektene bak Cubas moderne historie.

Oversettelser. Tove Bakke presenterer Virgilio Piñera, en av mange homoseksuelle cubanske forfattere som ble utstøtt og marginalisert av det revolusjonære prosjektet; to andre er Calvert Casey og Reinaldo Arenas, som også er oversatt i nummeret. Inger Olsbu skriver om Nellie Campobellos meksikanske revolusjonsromaner. Samtidige forfattere og essayister som René Vázquez Díaz, Rafael Rojas og Luisa Campuzano bidrar med tekster.

Nåtidens og fremtidens revolusjoner. Johannes Nymark diskuterer Hugo Chavéz’ bolivarianske revolusjon i Venezuela. John Holloway tar utgangspunkt i zapatist-geriljaen EZLN i sin argumentasjon for hvorfor fremtidens revolusjonære bevegelser ikke må søke statsmakten.

Jubileum. I 2008 feirer Vagant 20 år. Alle jubileumsårgangens utgaver er på 160 innholdsrike sider, koster 75 kroner og kan kjøpes på Narvesen, i bokhandler eller på nettet (f.eks. her eller her). Se også det omfattende supplementet av artikler og oversatt litteratur på vagant.no, som slippes samtidig med papirutgaven.

I mai 2008 fikk Vagant hederlig omtale under kåringen av Årets tidsskrift, utdelt av Norsk Tidsskriftforening under Nordiske Mediedager i Bergen, «for sin evne til å dyrke frem en egen samtale om litteratur på et høyt faglig nivå, og for sin gode design».

«Vagant är Nordens kanske väsentligaste litteraturtidsskrift.»

– Joar Tiberg, Aftonbladet

Legg til ekstern kalender…