Norske rockepionerer - fotoutstilling

Det er 50 år siden “Nordisk mesterskap i rocksang” for første gang ble arrangert på Jordal Amfi i Oslo foran 10 000 elleville publikummere. Den gang endte det hele i opptøyer og kaos.

Popsenteret i Oslo presenterer noen av Tore Fredenlunds unike bilder fra dette og det påfølgende mesterskapet. Det gir en mulighet til å se noen av våre første rockestjerner og oppleve noe av den opphetede stemningen som rådet i denne pionértiden.

Norske rockepionerer

Da rocken kom til Norge

Inspirert av filmer som “Vend dem ikke ryggen” (1955) og “Rock Around the Clock” (1956) ble rock’n’roll et viktig ungdomsuttrykk også i Oslo på 50-tallet. Byens mange fritidsklubber ble et viktig møtested for det som skulle bli noen av landets aller første rockestjerner.

13. august 1958 arrangeres det første Oslomesterskap i rock på Bygdø Sjøbad. Odd Gisløy (Smiling Tommy) stikker av med seieren og blir dermed en av de tre norske representantene på Nordisk mesterskap i rock sammen med Rocke-Pelle (Per Harald Hartvig) og Per “Elvis” Granberg.

20. august 1958 samles cirka 10.000 tilskuere på Jordal Amfi. “Nordens rockekonge” skal kåres. De tre norske kandidatene skal kjempe mot svenskene Boris og Little Gerhard, samt danske James & His Jamesmen.

Roald Stensby and his Rockin' Dukes

Opptøyer på Jordal og norsk revansj

Svenske Little Gerhard blir kåret som vinner, og dermed bryter kaoset løs på Jordal. Publikum brekker opp benker, og lar flasker, sko, sykkelpumper og annet egnet løsøre regne over dommerpanelet som måtte rømme fra åstedet. Dagen etter kunne avisene melde om “alvorlige rock’n’roll-opptøyer”.

I 1959 er det duket for norsk revansj på Jordal. Sjarmøren Roald Stensby blir velfortjent kåret til nordisk mester etter profesjonell fremførelse og slåsskamp med en uknuselig hvit gitar.

Ekstatiske tilhørere på Jordal Amfi






Unike bilder

Tore Fredenlunds bilder fanger stemningen fra dette historiske arrangementet både på scenen og ute blant publikum, og ikke minst fra kaoset som utartet seg etter at Little Gerhard ble kåret som seierherre.

Popsenterets utstilling inkluderer også bilder fra det andre nordiske mesterskapet i rock året etter, da vår egen Roald Stensby vant og ble kronet som hele Nordens rockekonge.


Bildene er trykket på store aluminiumsplater og vil som en del av Løkkadagene være utstilt på Olaf Ryes plass 22.-24. august.

Alle foto: Tore Fredenlund. Bildene er utlånt av Kjetil Storvik. Historisk konsulent: Yngvar Holm.

*Popsenteret i Oslo er en del av Schous Kulturbryggeri på Grünerløkka. Ved åpningen vil Popsenteret tilby fire etasjer med utstillinger, opplevelser og dypdykk i norsk musikkhistorie. Det blir faste installasjoner med instrumenter, avspillingsutstyr og historiske bilder, samt et levende musikkmiljø med bl.a. musikkarkiv, bibliotek og platebar, kafé, kinosal og utleielokaler.

Det blir også restaurant, uteservering, kino og livescener med regelmessige temakvelder og konsertopplevelser. Alle sjangere skal være representert, og interesserte er hjertelig velkommen til å kontakte oss.*

Legg til ekstern kalender…