Vagant 1/2009 ute

«Og hva mer er, dette betyr at for å være i stand til å gi en diagnose av sin samtid, må man være beruset av den samme samtiden.»

Utsagnet er betegnende for filosofen Peter Sloterdijk, som i over to tiår har vært en omdiskutert figur i tysk offentlighet. Gjennom forfatterskapets mer enn 30 utgivelser løper en insistering på å reinstallere selvtilliten og vitaliteten i mennesket, etter modernitetens mange sivilisatoriske tilbakeslag og derav følgende filosofiske forsiktighetsregler. Sloterdijk utøver en suveren frihet i forhold til akademiske fagbåser og skrivemåter, og bruker litterære former til å utvikle det han selv har omtalt som en «hyperbolsk» tenkning, som tillater seg å berøre det energiske og potensielt farlige i samtidens kultur. Vagant 1/09 vier forfatterskapet 60 sider: intervju, oversettelser, introduksjoner og kommentarer.

I nummeret anmeldes et knippe bøker som alle slekter på Antonio Gramscis idé om mothegemonisk kultur, en idé som har fått fornyet aktualitet med det siste halvårets finanskrise: uttrykk som oppstår ut fra dissens og som tilbyr motbilder av samfunn og selvforståelse.

Morten Auklend anmelder Simon Strangers Mnem, Jenny Högström Kristine Næss’ Hannahs historie med Heddy, UKON Das Beckwerks Suverænen, Odd W. Surén AS Hermansens Vikariatet.

Les også: Prosa av Øyvind Ådland, dikt av Bert Papenfuß, utdrag fra Peter Laugesens pågående oversettelse av James Joyces Finnegans Wake; Cathrine Strøm om Aki Salmela og barbarisk engelsk, Scott Rettberg om elektronisk litteratur; Erlend O. Nødtvedt om Rolf Sagen, Susanne Christensen om Gunnhild Øyehaug, Audun Lindholm om Christian Bjohljahn og Martin Johs. Møller, Tommy Olsson om Bruno K. Öijer og Øyvind Berg om Øyvind Ådland.

Pluss mye mer.

160 sider, 95 kroner. Nummerets kunstner: Sverre Malling. Forhåndsbestill nå! Abonnement kan bestilles her.

Ansvarlig redaktør: Audun Lindholm.

Redaksjon: Susanne Christensen, Anne Helene Guddal, Erlend O. Nødtvedt, Hans Jacob Ohldieck, Cathrine Strøm og Sigurd Tenningen.

Vagant fikk i mai 2008 hederlig omtale under kåringen av Årets tidsskrift, utdelt av Norsk Tidsskriftforening under Nordiske Mediedager i Bergen, «for sin evne til å dyrke frem en egen samtale om litteratur på et høyt faglig nivå, og for sin gode design».

«Vagant är Nordens kanske väsentligaste litteraturtidsskrift.»
– Joar Tiberg, Aftonbladet

«[E]t høydepunkt i den litterære offentligheten.»
– Eirik Vassenden, Bergens Tidende

«Den bästa svenska litteraturtidskriften är för närvarande norska Vagant.»
– Malte Persson, Errata

«Jeg mener, vi har simpelthen ikke noget i Danmark, der matcher 
Vagant.»


– Tue Andersen Nexø, Information

«Vagant går rett i fletta på den estetiske debatten, på måter som virker relevante langt utenfor litteraturen og estetikken.»
– Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Nå skjer det ting i Bergen, hvor Vagant har holdt til siden 2002: Det strømmer på med store, tykke, lekre, akk så fristende numre.»
– Mariann Enge, Aftenposten

«Så derfor: Gled dere, folkens, til endelig å kunne hengi dere til flere timers slitsom lesning. Innimellom er det ganske festlig.»
– Turid Larsen, Dagsavisen

Vagant utgis av Cappelen Damm, med støtte fra Norsk kulturråd og Bergen kommune.

Legg til ekstern kalender…