Norsk Fanzinekongress 2009

[Bilde]

NORSK FANZINEKONGRESS 2009

20. august i år arrangeres Norsk fanzinekongress for første gang på Landmark.
Arrangementet består av foredrag, presentasjoner, filmvisning og tegneverksted
– alt med fokus på fanziner.
Dørene åpner kl. 17:00 og alle født etter 1991 er hjertelig velkommen.
Utover kvelden kan man høre vise ord levert av Flu Hartberg (Dongery), Audun Lindholm
(Vagant/Gasspedal) og Anja og Mari Ulset (Distribusjon).
Det vil også bli minikinomatograf, salg av fanziner, zinebibliotek og den eminente dj Olli snurrer musikk
som hans besteforeldre ristet på hodet av i sin tid.
I tillegg kommer omsider Tigerstadens mest omtalte kviss til Bergen. Vertene er Flu Harberg og Jens “kreismyr” Hjort. Men det viktigeste med kvelden er likevell at alle som kommer faktisk sitter seg ved langbordet og lager noe.

Velkommen skal du/dere være.

Mvh. Norsk fanzinekongress 2009

[Bilde]
[Bilde]
[Bilde]
[Bilde]
[Bilde]
[Bilde]


Hvemhvahvor:
Ordet “fanzine” er sammensatt av ordet “fan” og “magazine” og ble opprinnelig brukt til å beskrive en uprofesjonell og uoffisiell trykksak med fokus på et gjerne snevert og gjerne obskurt tema. Ordet ble først brukt i en science fiction-fanzine i 1940, og lenge var fanziner et fenomen som først og fremst eksisterte innen science fiction-kretser. Senere opplevde man både i Europa og USA en eksplosjon av fanziner med fokus på tegneserier, musikk og rollespill, og mye av det man i dag assosierer med fanzineestetikk stammer fra punkefanziner på 70- og 80-tallet. Fanzinene ble ofte spredt via post og like ofte byttet bort som solgt. Utover 90- og 2000-tallet overtok internett mye av fanzinenes opprinnelige oppgave med å spre informasjon om obskure emner, men på tross av dette – eller kanskje snarere på grunn av dette – lever fanzinen i dag i beste velgående. I de senere år har det vokst opp en levedyktig flora av fanziner hvor det legges større vekt på design og personlig komunikasjon. Dagens fanziner kan sees som en reaksjon på internetts hurtighet, tilgjengelighet og effektivitet. Der internett er et massemedium er fanzinene et minimedium; fanzinene kjennetegnes av begrensede opplag, liten tilgjengelighet og lav kostnadseffektivitet. Fanziner er langsomme, upraktiske og lite dynamiske – og nettopp derfor blir de stadig mer populære.
I takt med at bildebehandlingsutstyr og digitaltrykk har blitt stadig billigere, har også fanzinene i stor grad nærmet seg en “profesjonell” uttrykksform. Samtidig har fanzineestetikken blitt et stadig mer populært visuelt fenomen innenfor designbransjen og tidligere i år ga SV ut sin egen “fanzine” i et forsøk på å kapre unge velgere.

På Norsk fanzinekongress 2009 samler vi norske fanzinemiljøer og gir publikum et innblikk i denne kulturen:
Flu Hartberg, tegneserieskaper og medlem av Norges mest aktive fanzinekollektiv Dongery, kommer for å fortelle om hvor gøy og viktig det er å lage små blader med lavt opplag.
Audun Lindholm, redaktør for Vagant og forlaget Gasspedal, snakker om norske science fiction-fanziner fra 70-tallet.
Anja og Mari Ulset, som står bak fanzineprosjektet Distribusjon og som tidligere utgjorde halvparten av fanzinen Ikke til hjemlån, vil snakke om sine erfaringer med ulike former for fanzineproduksjon, samt overgangen fra amatørutgivelser til ordentlig forlag med bokutgivelsen av Ikke til hjemlån (Samlaget 2008).
Dessuten blir det filmvisning, quiz og – ikke minst – iherdig aktivitet ved kopimaskinen.

Målet er å presentere- og støtte opp om eksisterende fanziner, samt å bygge nettverk og bidra til at nye fanziner oppstår. Landmark fylles med blanke ark, kulepenner, skrivemaskiner, tusjer, sakser og limstifter, og håpet er at alle som deltar på arrangementet vil produsere sitt eget fanzine. Fruktene av kveldens arbeid vil bli trykket opp i et hefte i begrenset opplag senere i høst.

Norsk fanzinekongress 2009 sponses av Bergen kommune, Grafill, Landmark, Malepaletten, Robot og AllKopi.

Legg til ekstern kalender…