Klubb Vagant

Vagant feirer årets tredje nummer med Klubb Vagant: to foredrag, en debutant, og et fyrverkeri av en remiks av den japanske animasjonsfilmen Neon Genesis Evangelion, lydsatt av Njål Paulsberg.


Program:

 • 1930:
  Redaksjonen presenterer Vagant 3/09
  «Gullivers stjernereiser»: Leif Høghaug om Olaf Stapledon
  Cesilie Holck leser fra sin debutbok, Norg
 • 2030:
  Steen Nepper Larsen om Peter Sloterdijk
 • 2200:
  Put Your Hands Up For Neon Genesis Evangelion!, film og musikk m/
  Njål Paulsberg

Utdeling av Peter Sloterdijks Masseforakt (Damm 2005) til de første fremmøtte!


Leif Høghaug (f. 1974) er bosatt i Oslo.

Om Olaf W. Stapledon (1886-1950): «Nietzsche, mentalt innesperret i foreldrenes protestantiske tukthus, fantaserte om en fremtid blottet for det europeiske 1800-tallets slavemoral, men like fullt en fremtid der en arv fra det samme 1800-tallet ble holdt i hevd: den ubetingede optimismen på menneskets vegne. En vitenskapelig optimisme. Og en optimisme som ikke kunne unngå fiksjonen. Troen på det nye mennesket: et trosprosjekt som måtte ende opp i science fiction, det korte århundrets science fiction. Det korte århundret fortalte ikke bare fantastiske historier om det nye mennesket; århundret fortalte også melankolske historier om det nye menneskets fødsel og død. (…) Og kanskje er det dette vi ser etter at det korte århundret er over; vi ser hvordan en gammel og problematisk forestilling om det nye mennesket – det historiske mennesket – byttes ut, selges, erstattes med et menneske som aldri vil være i stand til å overvinne seg selv, et ikke-historisk menneske som er hengitt til et evig her-og-nå, et himmelrike vi etter hvert lærte å benevne som senkapitalisme.»


Cesilie Holck (f. 1979) er bosatt i Bergen og debuterer med tekstsamlingen Norg på Aschehoug i høst.

Om boken: «Gjennom et vidt spekter av sjangerblandinger føres leseren inn i et litterært landskap som er vilt realistisk, absurd, poetisk, makabert, usaklig og kjølig refererende på en og samme tid.
Her finner vi en virkelighet hvor nytrygghet, livreddende nips, patent på øyestikkere og sfærisk dialog utgjør hverdagen, befolket av mennesker med et magisk verdensbilde, ukuelig pågangsmot, et noe spesielt forhold til døden og en urokkelig tro på at verden kan kategoriseres og forstås. Våre sannheter, tankesett og talemåter blir i dette forrykende holckske univers satt på prøve – ikke minst ved å antyde hvor nært våre forestillinger om verden tidvis befinner seg fiksjonen.»


Steen Nepper Larsen (f. 1958) er bosatt i Espergærde i Danmark.

Om Peter Sloterdijks Du mußt dein Leben ändern: «Mennesket er det dyr, der skaber sig selv ved at øve sig livet igennem – og menneskeheden er en selvskabende art, der er blevet til det, den er, via øvelser. Således skriver Peter Sloterdijk (f. 1947), i sin nyeste bog, Du mußt dein Leben ändern. Ûber Anthropotechnik (Frankfurt am Main 2009). Spredt ud over 722 sider erfarer læseren, at
det relativt instinktfattige menneske er dømt til at udforme og lade sig forme af sociale øvelsessystemer – rækkende fra deltagelse i religiøse ritualer og frekventering af uddannelsesinstitutioner til sport, kunst og ikke mindst erhvervsarbejde. Mennesket er selvskabende og rastløst; men inspireres af forbilleder og lærer at imitere.»


Put Your Hands Up For Neon Genesis Evangelion! er en forestilling hvor den japanske kultanimeserien Neon Genesis Evangelion har blitt klippet ned til en halvtimes remix ledsaget av spesialkomponert livemusikk av Njål Paulsberg.


Njål Paulsberg (f. 1988) er aktiv som klubbarrangør med Nabovarsel, som DJ under navnet DJ Njaal og som artist under navnene Njaal og Put Your Hands Up For Neo Tokyo.

Legg til ekstern kalender…