KVINNER UTEN MENN [2009] (ZANAN-E BEDUN-E MARDAN) - Shirin Neshat - TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival)

Når den verdensskjente billedkunstneren Shirin Neshat lager sin første spillefilm skjer det med en film som er så visuelt forførende at formspråket i seg selv er begrunnelse nok for å tilbringe halvannen time i kinosalen.

Filmens tematiske bakteppe dannes av staskuppet i Iran sommeren 1953 som feller den demokratisk valgte statsministeren Mohammad Mossadegh og sørger for at Shahen igjen får makten over landet. Vi møter fire kvinner som forholder seg til de politiske opptøyene på hver sin måte, og som blir knyttet til hverandre til tross for ulik sosial bakgrunn. Historien er basert på Shahrnush Parsipurs magisk realistiske roman.

Kuppet, som var støttet av Storbritannia og USA, ledet til den islamske revolusjonen i 1979 og det Iran vi kjenner i dag. Neshat, som er utvist fra Iran, ønsker å minne oss på denne historien, og å sette dagens kamp for demokrati i Iran inn i en større sammenheng.

FILMFAKTA
ØSTERRIKE/FRANKRIKE/TYSKLAND, 2009
REGISSØR: Shirin Neshat
SCREENPLAY: Shirin Neshat, Shoja Azari
CINEMATOGRAPHY: Martin Gschlacht
CAST: Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Shabnam Tolouei, Orsi Tóth
SPILLETID: 1h 39m
SALG: Arthaus

VISNINGER:
Verdensteatret i Tromsø
19. Jan kl 13:15
21. Jan kl 09:00
23. Jan kl 20:00
24. Jan kl 11:15

REGISSØREN
Shirin Neshat (Iran 1957) har sin utdannelse i kunst fra Berkeley Universitet i Califorina, etter studiene ble hun forhindret i å dra tilbake til hjemlandet på grunn av den islamske revolusjon. Da det ble mulig for henne å besøke landet i 1990, ble hun for første gang vitne til de radikale forandringene som overgangen fra konstitusjonelt monarki til rigid teokrati hadde medført, noe som også medførte en politisering av hennes kunst.

For Tromsø- publikummet vil noen av Neshat sine tidligere arbeider være kjent gjennom utstillingen hun hadde på Tromsø Kunstforening i 1999.

FILMOGRAFI:
1998 TURBULENT (VIDEO INSTALLATION)
1999 RAPTURE (VIDEO INSTALLATION)
2000 FERVOR (VIDEO INSTALLATION)
2001 POSSESSES (VIDEO INSTALLATION)
2004 THE LAST WORD (VIDEO INSTALLATION)
2009 GAMES OF DESIRE (VIDEO INSTALLATION

Legg til ekstern kalender…
#Film, #kunst