Asamisimasa fremfører Helmut Lachenmann

Helmut Lachenmann i Bergen

Salut für Caudwell, for duo gitar
Pression, for solo cello
Dal niente, for solo klarinett
Interieur, for solo slagverk

Rolf Borch, klarinett
Tanja Orning, cello
Håkon Stene, slagverk og gitar
Anders Førisdal, gitar

Den verdenskjente tyske komponisten Helmut Lachenmann kommer til Bergen i anledning av at Bergen Filharmoniske Orkester fremfører hans verk Ausklang i Grieghallen. Det er svært sjelden slik musikk fremføres av et norsk symfoniorkester utenom festivalkontekst, og Ny Musikk Bergen vil benytte anledningen til å gi en bredere presentasjon av komponisten. Først blir det et faglig forum på Hordaland Kunstsenter hvor Lachenmann gir en introduksjon til sin musikk og tenkning, deretter blir det konsert med ensemblet Asamisimasa i Bergen Kunsthall. Det blir tre dager med fokus på komponisten, en unik mulighet til å fordype seg i en av samtidsmusikkens tydeligste stemmer.

Helmut Lachenmann (f. 1935) har siden begynnelsen av 1970-tallet vært en av Europas mest markante og innflytelsesrike komponister. Musikken hans er fremført av ledende europeiske ensembler, men har sjelden blitt hørt i Norge. Han har skapt en unik lydverden i grenselandet mellom musikk og støy, båret frem gjennom et univers av spesielle effekter og nye teknikker. Lachenmann blir gjerne forbundet med et sterkt samfunnsengasjement, nyskapende bruk av instrumenter og et meget bevisst forhold til historien. Han har en lang erfaring som pedagog, og var professor i komposisjon ved musikkhøyskolene i Stuttgart og Hannover. I 1997 fikk han den prestisjetunge Ernst von Siemens Musikkpris.

Asamisimasa er et Oslo-basert ensemble grunnlagt i 2002. Ensemblet fremfører musikk fra det klassiske repertoaret og fra etterkrigstidens avantgardemusikk i tillegg til nye verk komponert spesielt for dem. De har spilt på festivaler som Ultima, Borealis, GAS, Huddersfield, Cutting Edge, Roaring Hooves, 2Days & 2Nights og har samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi, Michael Finnissy, Chris Dench, samt skandinaviske komponister som Dror Feiler, Sven Lyder Kahrs og Simon Steen-Andersen.

Faglig forum om og med Lachenmann 9. februar

Ausklang i Grieghallen 11. februar

Konserten er støttet av Fond for lyd og bilde. Faglig forum er støttet av Fritt Ord som del av en serie om det politiske i musikken.

Legg til ekstern kalender…