OAF KVELDSMØTE: "Gjensyn med byen i mennesket". Innledning og foredrag ved Martin Braathen med påfølgende panel og plenum diskusjon.

OAF kveldsmøte tirsdag(!) 11.5 kl. 19.00: gjensyn med Byen i mennesket

Arkitekturutstillingen Byen i mennesket ble arrangert på Kunstnernes Hus i 1968. Kuratorer var de unge arkitektene Per Kartvedt og Terje Moe, og arrangør var Oslo Arkitektforening. Med utstrakt bruk av multimedia, eksperimentelle installasjonsteknikker og besøk av den britiske nyavantgardegruppen Archigram, ble utstillingen en stor mediebegivenhet. Dagspressen trykket både forhåndsomtaler og intervjuer med utstillingens kuratorer og med Archigram, mens Arkitektnytt produserte den flotte katalogen. Utstillingen ble også en publikumssuksess. Men til tross for dette snudde pressedekningen idet utstillingen åpnet: Byen i mennesket ble utsatt for et massivt angrep fra kritikere og landets arkitekter, både i avisanmeldelser og gjennom leserbrev i Arkitektnytt. Budskapet var at utstillingen sviktet den folkeopplysningsagenda og profesjonspropaganda en arkitekturutstilling måtte ha. Deretter forsvant utstillingen ut av historien, og har ikke vært nevnt på over 40 år.

Arrangementet Gjensyn med Byen i Mennesket vil hente frem utstillingen fra glemselen, og forsøker å finne ut hvordan en så banebrytende utstilling kunne misoppfattes så sterkt i sin samtid, og hvorfor den kunne bli borte fra den norske arkitekturhistorien.

Kveldens program består av et innledningsforedrag om utstillingens tilblivelse og etterspill av Martin Braathen, forfatter av den ferske boken Alt er arkitektur! Neoavantgarde og institusjonskritikk i Norge 1965-1970. I denne boken spiller Byen i mennesket en sentral rolle som en arkitekturhistorisk begivenhet.

Etter foredraget blir det samtale mellom følgende personer og salen:

Per Kartvedt (kurator Byen i mennesket) og Ragnvald Bing Lorentzen (formann Oslo Arkitektforening 1968) vil fortelle om mottakelsen av utstillingen og hvordan de taklet stormen fra kritikere og kolleger.

Thomas Willoch, tidligere frilans arkitekturanmelder i Aftenposten og en av utstillingens kritikere, forteller om provokasjonen som lå i utstillingen.

Nina Berre, avdelingsdirektør for arkitektur ved Nasjonalmuseet, vil snakke om hvordan utstillingen ser ut fra et samtidsperspektiv, og ikke minst om hvordan vi kan sikre oss mot at den nære arkitekturhistorien blir glemt.

Etter samtalen blir det feiring av bokslipp og servering av musserende. Boken Alt er arkitektur! (introtilbud kr. 200,-) og annet vil være til salgs i OAF | Bar som vanlig.

Vi minner om at OAF foretrekker kontanter!

Legg til ekstern kalender…