Rotte på loftet

Teaterforestillingen “Rotte på loftet” er skrevet av Joakim Fink Graasvold, og har vært satt opp flere ganger tidligere, blant annet på Teater Ibsens hovedscene i Skien, på Ibsenmuseet i Skien og på teatermuseet i Oslo. Nå er altså turen kommet til Ibsenmuseet i Oslo.

Rotte på Loftet handler om et fiktivt møte mellom Henrik Ibsen som gutt og hans noe merkelige faster Ploug, som bor på mørkeloftet hos Ibsenfamilien. Hun er en nokså merkelig og skremmende skikkelse, men gjennom møtet mellom dem oppdager Henrik at de to har mer til felles enn han kunne ane – og det oppstår en slags foreståelse, et fellesskap mellom de to. De er begge to litt annerledes, litt utenfor – de er begge “rotter på loftet”.

[Bilde]

Uttrykket “å ha rotte på loftet” er et gammelt dansk uttrykk som betyr å ha gått fra forstanden, og Henrik Ibsen har selv uttalt at hans smågale faster Ploug var inspirasjonen da han skapte karakteren Rottejomfruen i Lille Eyolf. Dette var utgangspunktet da stykket ble skrevet, og gjennom arbeidet med materialet viste det seg at faster Ploug ser ut til å ha satt spor på flere av Ibsens stykker…

Medvirkende er Cecilie Graasvold og Aleksander Sylvan Knutsen.

Legg til ekstern kalender…