aiPotu - Leila

English

Fredag 3. desember åpner aiPotus utstilling Leila klokken 19:00 på Hordaland kunstsenter.

SteamBoat Buddha, som består av kunstnerne Mads Andreassen og Anders Holen, spiller på åpningen av utstillingen.

[Bilde]

aiPotus utstilling Leila kan ses i sammenheng med deres pågående prosjekt The Island Tour – en serie med øyekspedisjoner som siden 2007 har ført dem til Island, Australia og de Britiske øyer. I tillegg til disse ekspedisjonene har de også i andre verk utforsket øybegrepet og benyttet seg aktivt av reisen som både metode og inspirasjon.

aiPotu arbeider situasjonsbestemt og har de siste årene gjennomført en rekke arbeider i det offentlige rom, ofte knyttet til ulike kunstinstitusjoner, for på den måten å skape en forbindelse mellom det semioffentlige utstillingsrommet og det offentlige uterom. Også denne gangen griper kunstnerne inn i institusjonens og dens naboers hverdag.

En uke før den åpner fortoner utstillingen Leila seg fortsatt som en udefinert sone: i gallerirommet står det en pall med knappetelt, høyballeplast, et ullteppe og en bassengduk. På utsiden ser vi materialprøver strekke seg mellom de to flaggstengene. Institusjonens visuelle framtoning endres sakte men sikkert til å ligne et telt, et skip eller en annen nomadisk form.

Gjennom utstillingen Leila sine to deler, inne og ute, problematiseres utilgjengelighetsbegrep knyttet til landområder, historie, gamle tradisjoner og kunnskap, samtidig som aiPotu ønsker å diskutere den utilgjengeligheten som mange ganger blir overført på kunst og steder kunst vises.

Det var på bakgrunn av The Island Tour at kunstnerne i mars 2009 ble utfordret til å oppsøke øya Leila i Gibraltarstredet. Reisen ble gjennomført, men målet ble aldri nådd. Øyen har siden 2002 vært et ingenmannsland da en suverenitetskonflikt mellom Spania og Marokko nesten endte i en militær konfrontasjon. Øyen er fortsatt strengt militært bevoktet, og den har flere offisielle navn: Det marokkanske navnet Leila stammer fra det spanske ordet ”La Isla” som betyr ”øyen”. På spansk blir øya referert til som persille – ”Perejil”, mens den på berbersk har navnet ”Tura”, som betyr ”tom”.

I forbindelse med utstillingen er den amerikanske kunstneren og kritikeren Zach Cahill invitert til å skrive en tekst om utstillingen, og til åpningen foreligger en anmeldelse som kan leses på www.kunstsenter.no. Cahill har også bidratt med en annen tekst til utstillingen, som kan hentes på Hordaland kunstsenter i utstillingsperioden.

Dette er tredje utstillingen høsten 2010 på Hordaland kunstsenter. I høst undersøkes kunstnerisk samarbeid i en rekke på tre utstillinger der hver utstilling lages i samarbeid mellom to kunstnere. De to første var av Lutz-Rainer Müller & Stian Ådlandsvik og Øyvind Renberg & Miho Shimizu.



aiPotu er et samarbeid mellom de to kunstnerne Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland. De to har samarbeidet siden 2004 da de krysset det europeiske kontinentet i en åttetallsform i en veteranbobil. Siden da har de turnert i Norden, og startet det pågående prosjektet The Island Tour. aiPotu lager stedsspesifike intervensjoner, ofte skulpturelle men like ofte i andre media. Deres arbeider har tidligere vært vist ved den 16. Biannalen i Sydney – revolutions Forms That Turn, Palais de Tokyo i Paris, Kunsthallen Nikolaj i København, Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus i Oslo. www.aipotu.org.

Zachary Cahill er en kunstner hvis arbeider har vært vist ved blant annet the Center for Art and Media Technology in Karlsruhe, Germany (ZKM) og Gallery 400, Chicago. I 2011 har han sin neste separatutstilling ved Chicago Cultural Center. Hans tekster har tidligere vært publisert i the Journal of Visual Culture, the journal ReThinking Marxism, Proximity Magazine, og på Artforum.com. For tiden underviser han ved Department of Visual Arts og er Open Practice Committee coordinator ved University of Chicago, og underviser ved Department of Painting and Drawing på the School of the Art Institute of Chicago.

Utstillingen er kuratert av Anne Szefer Karlsen og produsert av Hordaland kunstsenter, med god støtte fra et residency ved L’appartement 22 (Rabat). aiPotu har mottatt støtte fra Hordaland kunstsenter og Norsk kulturråd (Statens Utstillingsstipend) for gjennomføringen av prosjektet.



HORDALAND KUNSTSENTER holder til i Bergen, og ble etablert i 1976 som det første kunstsenteret i Norge. Aktiviteten på Hordaland kunstsenter er synlig gjennom utstillingsprogrammet, med lik vekt på seminarer, presentasjoner og dialog. Siden 1987 har vi hatt et gjesteatelierprogram, som fra 2008 er åpent for internasjonale kunstnere, kuratorer, skribenter og andre innen kunstfeltet.

HORDALAND KUNSTSENTER jobber også med kunst i offentlig rom, et regionalt og internasjonalt Utenforprosjekt, har siden 2007 samarbeidet med MA-studiet på Kunsthøgskolen i Bergen og har et pågående samarbeid med femteklasse på Nordnes skole. I resepsjonen finner du også en liten bokhandel der vi selger kunstnerpublikasjoner og andre publikasjoner. Hver helg er det åpen kafé. Du finner oss i et av byens eldste skolebygg på Klosteret, der vi har fokus på den lokale kunstscenen i en internasjonal hverdag.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…