Lasse Efskind – utstilling Galleri Tonne 2011

Politikken, idretten, reisene, inntrykkene og kontrastene er det som preger Lasse Efskinds liv. Nå stilles det ut på Galleri Tonne 9-20 februar.

Selv om det aldri har blitt hans yrke og levebrød har Lasse alltid sett seg selv som en kunstner – både som maler og forfatter. Knyttet opp til hans liv har det også blitt en betydelig produksjon: seks bøker og utallige malerier, rekved og akvareller. Mange av bøkene er rikt illustrert av Lasse.

Som i politikken har han også tatt et kontroversielt standpunkt innen bildende kunst – nemlig at kunst er et middel for å formidle politikk og sette farge på sosiale spørsmål. Hans mål med kunst er ”å dytte til så det skaper bevegelser i deg som ser meg” – både for å provosere og glede. Det betyr ikke at estetiske og dekorative verdier er uinteressante, tvert om – men de er bare midler, ikke mål.
Det betyr heller ikke at kunsten skal mate sitt publikum med standpunkter, men heller gi fantasien rom og energi til å ta tankene videre selv.

Allerede på folkeskolen fikk Lasse Ng (elendig) i religion men S (særdeles) i tegning. Det har på en måte fortsatt. I sin tid var han lenge “sint ung mann” med “mappe” og forfatter av "Soldatens lille røde bok”. Den endte med rettssak fra Forsvaret, som han og Pax vant.

Hans navn knyttes av mange til skøyter der Lasse var guttestjerne og satte verdensrekorder i sprint – og skrev idrettsromanen ”Trylleringen” som endte i rabalder.

En annen kilde til bøker og malerier er alle sykkelprosjektene: Jorda rundt på 80 dager, i Maos fotspor, til Tibet, til Peru, til Vietnam og til Iran. De danner hans bakgrunn for de kontroversielle maleriene på Galleri Tonne mot religiøs fanatisme og maktmisbruk.

Av utdanning og yrke ble Lasse først Siv.Ing. i kjemi, deretter studert til lege og spesialisert innen kirurgi/ortopedi. Men si ikke: Maling er for han bare et sidespor – for det er ikke sant – han sier om utstillingen: ”endelig er jeg på rett spor!”

Litt nærmere om utstillingen: De viktigste maleriene tar på en symbolrik måte opp tema religiøs ekstremisme og maktbruk. I tillegg har han med noen skøytemalerier, som er idrettskunst med innlevelse i sportens dans. Heller ikke barnebarnet Nora eller fiskeentusiaster slipper unna. Et tyngdepunkt er hans ”rekved” samlet langs Mjøsa og treskjært og malt med torsomotiver, altså med dekapiterte kvinner. Med sin rustikke glød har de blitt vinnere.

“Alt” om Lasse, både flere malerier, bøker og sykkelprosjekter – kan kikkes og klikkes på hans hjemmeside. Han kan også kontaktes via Mail: [email protected]

Legg til ekstern kalender…