Boklansering. Jakob Friis: Bevegelsen og målet. Mitt liv i arbeiderbevegelsen

“…skarpskodde karer som skulle komme til å gjøre seg gjeldende som teoretikerne innen arbeiderbevegelsen: Kyrre Grepp, Jakob Friis, Edvard Bull, Emil Stang.” Haakon Lie

[Bilde]

Jakob Friis’ selvbiografi ble aldri utgitt under den kalde krigen. Nå over 65 år etter gir Res Publica ut boka som er fortellingen om en annerledes klassereise: direktørsønnen fra Røros ble revolusjonær, sammen med vennene Emil Stang og Edvard Bull. De ble alle radikalisert og engasjert i arbeiderbevegelsen, i kretsen rundt partiformannen Kyrre Grepp.

I denne boken forteller Friis om sitt liv fra en oppvekst med fester i speilsalen på Grand, en studenttid der han vanket med dikteren Olaf Bull og sto på balkong med Bjørnson, til en aktiv tilværelse i internasjonal politikk. Friis studerte i Berlin med Rosa Luxemburg som foreleser, og ble Arbeiderpartiets representant i Komintern i Sovjetunionen, der han ble kjent med skikkelser som Lenin, Radek og Bukharin. Friis’ selvbiografi er et kulturhistorisk dokument som rommer en sjelden beretning fra Arbeiderpartiets revolusjonære fase fram til hans perioder som stortingsrepresentant etter krigen.

Boklansering onsdag 27. april kl. 19 på Frokostkjelleren (Karl Johans gate 47). Birgitte Kjos Fonn, forfatter av boken om Orientering, og Trond Nordby, professor i statsvitenskap, sitter i panelet.

JAKOB FRIIS (f. 1883, d. 1956) var historiker, journalist og forfatter, statsarkivar, og Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Rogaland fra 1945 til 53. Han var hovedredaktør av Arbeidernes leksikon og en sentral initiativtaker til tidsskriftet Orientering.

Legg til ekstern kalender…