Universitetspionerene

Universitetet i Kvadraturen 1811 – 1852
I år er det 200 år siden det ble besluttet å opprette et universitet i Norge. I 1812 ble Christiania utpekt som byen hvor universitetet skulle ligge, og i 1813 tok det imot sine første studenter.

[Bilde]

Storstilte planer om å bygge et idealuniversitet på Tøyen måtte oppgis på grunn av manglende ressurser. I stedet fikk universitetet tilhold inne i Kvadraturen, i byen som var anlagt under Akershus i 1624.

Etter 1814 fikk universitetet sentrale oppgaver for den nye norske staten. Universitetet utdannet landets embetsmenn, som både ble statens og folkefrihetens bærere. Universitetet ble en kilde til kunnskap som ble brukt til mange praktiske formål for landet og for byen, som nå var Norges hovedstad.

Studentene satte sitt preg på hovedstadens kulturliv med litterær virksomhet, studentteater og sangkor. De gikk foran i feiring av 17. mai. Studentene hadde høye ambisjoner: å reise et norsk åndsliv. Men hvilke ideer det skulle tuftes på, ble et stridstema.

Med innlån fra Kunstsamlingen ved Universitetet i Oslo, Oslo Museum, Norges kartmuseum, Fysisk institutt (UiO), Farmasøytisk institutt (UiO) og Norsk Teknisk Museum fortelles historien om Universitetet i Oslos første år.

Legg til ekstern kalender…